Vazul
11 °C
25 °C

Nem tanúskodnak apjuk ellen az amstetteni rém gyermekei

2008.08.22. 16:35 Módosítva: 2008.08.22. 16:42
Ha minden a tervek szerint halad, őszre elkészül a vádirat Josef Fritzl ügyében és még idén megkezdődhet a 73 éves osztrák férfi büntető pere, amin azonban nem várható, hogy tanúvallomást tennének közvetlen családtagjai.

Várhatóan nem fognak tanúvallomást tenni az "amstetteni rém" gyermekei az egyebek között nemi erőszakkal és vérfertőző viszonnyal gyanúsított hetvenhárom éves mérnök, Josef Fritzl elleni bírósági eljárás során. Élni kíván a tanúskodás megtagadásának jogával a férfi felesége is.

Az ügyben illetékes alsó-ausztriai tartományi bíróság elnöke pénteken aláhúzta, hogy az eljárás szempontjából nincs is perdöntően szükség az áldozatok meghallgatására, hiszen az "objektív tények és körülmények alapján az ügy teljesen világos".

Josef Fritzl

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője közölte, hogy a testület tudomásul vette a bíróság állásfoglalását a tanúvallomások dolgában. Utalt arra, hogy a nyáron az ügyészség kétszer is meghallgatta Elisebeth Fritzlt, nyilatkozatát DVD-re rögzítették, hogy szükség esetén az általa feltárt, "átfogó és mindenre kiterjedő" részleteket szembeállítsák a gyanúsított közléseivel.

Ügyészségi források szerint a vádirat őszre elkészül, és a tárgyalást még az idén megrendezik a St. Pölten-i tartományi bíróságon. A néhány naposra tervezett per zártkörű lesz, csupán a vádirat ismertetésére és az ítélet kihirdetésére engedik be az újságírókat és az érdeklődőket.

Az amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a mérnök házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a ma negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - néhány napos korában azonban megbetegedett és meghalt, holttestét állítólag Fritzl egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött két és fél évtizedig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem is tudtak a testvéreikről. A környezetét fondorlatos módon félrevezető Fritzl felesége sem sejtett semmit abból, amit a férje elkövetett.

Josef Fritzlt jelenleg személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a bűnlista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorsban való tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított.

Egyelőre még készül az a pszichiátriai vizsgálat, amelynek célja kimutatni, hogy a mérnök beszámítható állapotban volt-e tettének elkövetése során.