Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A tyúkpörkölt dicsősége

2001.07.27. 12:30
Azt nem tudni: hány Anna él az országban, de csak kevéssel lehet több, mint amennyi Anna-bált rendeznek évente. A csütörtök esti, Pesti Anna-bál akár izgalmas is lehetett volna, ha például hirtelen elered az eső, vagy Pataky Attila Slamóval érkezeik, de nem így történt: a szervezők sikeresen levezényelték a háromszáz fős rendezvényt. A társaság vegyes volt, mint a húsok mellé kitett köret, és már itt az elején figyelmeztetünk mindenkit, hogy alant nagy terjedelemben foglakozunk a gasztropíárosok által elnevezett cuccok ízével. És persze a szépségkirálynőkkel is, amelyből hármat is választott a Gundelben bálozó közönség.
Anna-bálra az egyszerű honpolgár csak akkor megy el, ha meghívják, vagy éppen ha a személyzethez tartozik, akinek még hajnali két órakor is kötelessége önteni a fehérbort, ha a töménytől masszív állapotban lévő vendég a végső stádiumba kíván eljutni. Ez persze nem tartozik az etalon viselkedési formák közé, de tegyük hozzá rögtön: tulajdonképpen ez valójában érthetetlen, hiszen egy táncolós estét legjobb delíriumos állapotban befejezni. Be kell nyomni, és passz.

Ez a bál nem az a bál

A Gundel Éttermet nem kifejezetten erre tervezték, sokkal inkább olyan rendezvényekre, mint az Anna-napi Pesti Anna-bál. A Pesti Anna-bál nem ugyanaz, mint a balatonfüredi névrokon, de megnyugtatjuk az Olvasót, az esemény előtt erre a szerkesztőségben többször rávilágítottak a kollégák, mikor a cikk szerzője a "nem tudja valaki, hogyan kell menni Balatonfüredre?" című kérdéssel kérdezett. A filozófia viszont ugyanaz: a társadalom nem kifejezetten bálás butikban vásároló tagjait megkajáltatni gyönyörű nevű étkekkel, és utána kiválasztani a legkevesebbet evő hölgyet, akinek passzos ruháján keresztül maximum a medencecsont szemez az emberrel, nem pedig az alábukó és szétcsúszott hasfal.

A szépségkirálynő-választásokból mindjárt három volt napirenden csütörtökön este: a "Junior Bálkirálynő", az "Örök Anna", valamint a "Bál Szépe" kategóriájában döntött a zsűri. A grémium elnöke Bárándy György ügyvéd, akit többször doyennek aposztrofált az est házigazdája, Székhelyi József, és ebben lehet valami, lévén a halványsárga öltöny igen régi konstrukciónak látszik a megjelölés igazolásához.

Kevés ismert személy

A választásra azonban csak az est vége felé lehetett számítani, addig operaénekesek énekeltek, pincérek pincérkedtek, és meglepő módon zenészek zenéltek. A stílusok jó érzékkel váltották egymást, bár ezt csak úgy hallotta a riporter, akinek az italpult mellett stabil tekintélye lett. A cirka harmincezer forintos belépő miatt csak jóra számíthatott az ember, és elnézve az előkészületeket: borítékolva volt a "voltam az Anna-bálban is, mert aki számít, ott van" másnapi mondatok gyakoribb előfordulása. Az esten a szemnek kevesebb ismert személyiség vonult fel, politikust Kupa Mihályon kívül nem látott a publikum. Látott viszont Szentpéteri Csillát, aki Székhelyi mellett háziasszonyt játszott, valamint zongoradarabokat. Táncolni keveset táncolt a közönség, és csak az estély vége felé érezték úgy többen, hogy tulajdonképpen nem is olyan fontos a szomszéd asztaltársaság véleménye.

De volt étkezés is:

Felszolgálós és svédasztalos is, de a könnyebb tájékozódás végett csak az utóbbit rángatjuk ide a monitorra. Silány étkezési szokásai miatt a riporter úgy döntött, azokból az ételekből rak a bál létező legnagyobb felületű tányérjára, amelyek alkotóelemei kis híján orgazmust okoznak néhány televíziós konyhai műsor szereplőinek. Elsőszámú feladatunknak tartottuk felmérni, hogy egy parasztgyomor miként reagál a különlegességekként beharangozott ételekre: a lazac, a pisztráng, a kardhal, a rák mások által gyönyörforrásként leírt ízeire. Természetesen a pult másik oldalán álló pincérek furcsa szájszegletmozgások közepette teljesítették a kívánságokat: hiszen sehogy sem értették, hogy a meggyes rétes mellé még hogyan fér el a füstölt lazac, és miért kéne még arra borókamártást is önteni.

Káosz

A kezdeti bizalmatlanságot csak fokozta, hogy penészes sajt is terpeszkedett a tányéron, valamint kapros krumplisaláta, és azt is eláruljuk, hogy a halászlé csak azért nem, mert meggondolatlan mozdulatokkal lapos tányért választottunk. Persze ez még nem volt gátló tényező, így a darabok módszeres elfogyasztása után, ha félénken is, de odasettenkedés történt a halászléosztó pulthoz, ahol egy magas rangú diplomata után sorolt az Index a sorba. A magas rangú diplomatának fogalma sem volt a halászlé autentikus ízéről, így már az első kanál után jelezte enyhén felhúzott szemöldökkel, hogy ő ilyen jót még életében nem evett, sőt a gulás mellett a halászlé volt a konkrét ok, mikor kérte a magyarországi áthelyezését.

A halászlé pusztítóan tré volt; a kispolgári aktivitásból adódó zabálás pedig gyorsan hozta a hányingert.

Okoljuk ezért a riportert, és ne a szakácsokat, bár idekívánkozik, mint egy írásjel, hogy a tyúkpörköltnél nincs jobb étel, és talán csak a marhalábszár- és pacalpörkölt kerülhet be az udvarhölgyek közé.

Szépség, királynők

A nők közül azonban nehezebb lenne a választás. A bál háromszáz vendége között többségben voltak a nők, az életkori adottságokat figyelembe véve viszont egyenletesen oszlott meg a mezőny. Nyilvánvaló okokból a fiatalabbak keltettek nagyobb feltűnést, leszámítva Pataky Attilát és Kupa Mihályt, akik ugyan nem nők, de kábé annyi szemet vonzottak, mint néhány királynőjelölt.

Ennek ellenére a kellő pillanatban kiestek a versenyből, így nem jelentetett gondot, hogy a bál junior szépségkirálynőjének Fülöp Tímeát válasszák. A tizenhat éves leány kísértetiesen hasonlít Szűcs Juditra, és igazolásul, hogy nem beszélünk a levegőbe: jegyezzük meg, hogy Fülöp Tímea Szűcs Judit lánya. Az Örök Anna kategóriában Mileszné Bús Anikó vehette át a díjakat, a bál szépe pedig Magony Szilvia lett, aki gyakorlottan masírozott a színpadra, lévén volt már a Balaton szépe, meg másik Anna-bál szépe is, és gyaníthatóan az óvodai jelmezbálakon is mindig ő happolta el a díjakat, amikor Hófehérkének öltözött. A Pesti Anna-bál történetében most választottak először sármkirályt is, aki éppen Magony Szilvia párja lett, jelesül Hegyi Attila.

Ő is kapott díjakat, és pont.