Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kritikus helyzet a Dunakanyarban

2002.08.18. 09:15
Gátszakadástól tartanak Visegrádon és Nagymaroson. Megérkezett a kétszázötven kiskatona Visegrádra. Sződligetnél háromszáz ember kitelepítése is szükségessé vállhat. A gátakon és a töltéseken már több mint 13 ezer ember dolgozik. Győrben éjszakára várják a tetőzést, nyolc méter feletti vízszinttel.
Kritikusra fordult a helyzet Nagymaroson, átszakadhat a 12-es úton épített töltés, harminc házat is elönthet a víz. "A töltés egy kilométeres szakaszán kritikus a helyzet, tíz órája tartják homokzsákok a példátlan nagy nyomást" - mondta el Medgyessy János, a katasztrófavédelem alezredese, a helyi védelmi munkálatok vezetője. "A szakszerűen épített nyulgát ellen tud állni a víz nyomásának" - véli Reich Gyula, az OVF árvízvédelmi ügyeletén. "Mindent megteszünk a város védelméért" - tette hozzá.


1 - Komárom: 801
2 - Tát
3 - Esztergom: 763
4 - Nagymaros: 689
5 - Dömös
6 - Visegrád: 689
7 - Vác: 735
8 - Sződ-Sződliget
9 - Szentendre
10 - Dunakeszi
11 - Újpesti dunapart: 818

Bár Medgyessy szerint a marosiak munkáját a hadsereg is segíti, több nagymarosi is állítja: nem dolgoznak és nem is dolgoztak katonák a töltéseken. A nagymarosiak védekezését egy jól képzett árvízvédelmi mérnök irányítja - mondta el Reich Gyula az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól. "Több mint százezer homokzsákot építettek be négy-öt kilométer hosszan, ilyen árvízre senki nem készült fel. A végsőkig ki fogunk tartani" - mondta el Medgyessy az Indexnek.

Elmaradhat a tűzijáték

Elképzelhető, hogy az árvízhelyzet miatt nem tartják meg augusztus 20-án a tűzijátékot sem a fővárosban. A szervezők korábban törölték a vízi- illetve a légi bemutatókat. A vasárnap délutáni kormányülésen arról is döntenek, hogy megtartható-e kedden este a tűzijáték.

Gátszakadástól tartanak Visegrádon is

Visegrádon szombaton kritikussá vált a helyzet, a lakosság kimerült az árvízvédelmi munkálatokban és az egyre emelkedő Duna bármikor áttörheti a védelmi vonalat - közölte a település polgármestere. Hadházy Sándor kijelentette, hogy a súlyosbodó és sokasodó problémák ellenére eddig nem kaptak hathatós segítséget a kormánytól. Hadházy Sándor jelezte: amennyiben nem tudják megvédeni a gátakat, akkor mintegy 200 lakóház, vendéglők, szállodák, üzletek és Mátyás király palotája is víz alá kerülhet.

Este 10 óra után megérkezett Visegrádra a szombathelyi helyőrség 250 katonája és tisztje, akik leváltották a gátakon dolgozó helyi lakosokat - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere. Hadházy Sándor elmondta: a kiskatonák máris munkába álltak és folyamatosan erősítik az átázott gátakat, így a sokat átélt visegrádiak végre kialudhatják az elmúlt napok fáradalmait. elŐreláthatóan vasárnap éjjel tetőzik a Duna Visegrádnál, de 3-4 napos, igen hosszú tetozésre kell számítani. "Csak a tetŐzést követŐ második vagy harmadik napon lehet látványosabb apadásra számítani" - közölte Kerti Andor, a mentési munkálatok irányítója.

Az ország minden részéből sorra jelentkeznek azok az önkéntesek, akik segíteni akarnak a nehéz helyzetbe került visegrádiaknak. "Megható volt a gulácsi polgárok egy csoportjának a segítőkészsége, hiszen ha valaki átérzi nehéz helyzetünket, akkor azok a gulácsiak, hiszen náluk szakította át a Tisza a gátat" - Mondta Hadházy Sándor polgármester. Az emberek fáradtak, kialvatlanok, ezért igencsak elkelne a Magyar Honvédség segítsége. A polgármester jelezte: amennyiben nem tudják megvédeni a gátakat, mintegy 200 lakóház, vendéglők, szállodák, üzletek és Mátyás király palotája is víz alá kerülhet.

A Visegrádra látogató Mádl Ferenc köztársasági elnök kijelentette: a hadsereg főparancsnokaként arra kérte a Magyar Honvédség Visegrádon jelen lévő tábornokát, hogy minél előbb rendeljék Visegrádra a katonákat, hogy azok végre tehermentesítsék a védekezési munkában igencsak elfáradt helyi lakosságot. "Jó, hogy Visegrádon van a honvédség tábornoka, előbb-utóbb megérkezik majd a sereg is" - fogadta reagált Hadházy Sándor polgármester.

Orbán a gátra hívja a polgári köröket
Orbán Viktor exminiszterelnök szombaton felkérte a polgári köröket, hogy tagjaik és minden segíteni akaró polgár vegyen részt a dunai áradással szembeni védekezésekben, a javak mentésében. Orbán Viktor leszögezi: polgártársak és családtagjaik, idősek, gyermekek vannak bajban, ezért nem lehet késlekedni. "A polgári kormányzás négy éve alatt sokszor bebizonyítottuk, hogy hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Nem tehetünk másként most sem, amikor országrészeket fenyeget a természeti katasztrófa. Mutassuk meg, hogy ránk a bajban is számíthat mindenki" - olvasható Orbán Viktor közleményében.

A Dunakanyarban és a Szentendrei-szigeten kritikus a helyzet

Víz alá került Tahitótfaluban a trafóállomás, így elektromos áram nélkül maradt mintegy 30 lakás és nem működik a szennyvízátemelő-berendezés sem - mondta el Tóth János, Tahitótfalu jegyzője az MTI-nek. Az Elektromos Művek és a honvédség segítségét igénylik, mert mindenképpen gyorsan ismét áramforráshoz kell juttatni a berendezést, ellenkező esetben megtörténhet, hogy a település utcáit ellepi a szennyvíz. 20-30 lakás részben víz alá került, de komoly veszély egyelőre nem fenyegeti a települést.

Nem kérnek a katasztrófaturistákból

Eddig több tízezer homokzsákot építettünk be a védművekbe a nap folyamán, és jelen vannak a vízügyi igazgatóság szakemberei is, akik segítik a gátvédők munkáját - közölte Tóth. Veszélyesen megközelítette a víz Dunabogdány egyik műemlék kápolnáját, ahonnan kimenekítették a kegytárgyakat és több száz homokzsákkal igyekeznek megvédeni a betörő víztől az 1800-as évek végén épült kápolnát. A polgármester elmondása szerint a település fő védvonalai rendben vannak, onnan nem várható most közvetlen veszély, de kritikusnak mutatkozik az éjszaka és a következő 24 óra. Schuszter József arra kérte az úgynevezett katasztrófaturistákat, hogy mellőzzék a Dunakanyarba való ellátogatásukat, mert nehezítik a nehézgépek mozgását és a gátvédők munkáját. - Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, hogy minden településen felkészült katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek segítik a védekezést - hangsúlyozta Lamperth Mónika belügyminiszter a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

250-300 ember kitelepítése válhat szükségessé Sződligeten, amennyiben a gátak szivárgását nem sikerül megállítani. Elöntött az áradó víz egy dunabogdányi telefonközpontot szombat este, így 1200 elofizető telefonja elnémult. Belátható időn belül nem áll helyre a telefonszolgáltatást - mondta el Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Megközelíthetetlen a Szentendrei-sziget

Dömös és Pilismarót is kritikus helyzetben van, az útóbbi település csak földúton közelíthető meg a Pilis felől. Információnk szerint a 11-es főutat Tahitótfalu felett és alatt is lezárták, a Szentendrei-szigetet délután 5 órától csak helikopterrel lehet megközelíteni. A Duna Szigetmonostornál átbukott a gáton szombaton, a befolyó víz azonban nem veszélyezteti a Szentendrei-szigeten található települést. A víz a falu legalacsonyabban fekvő részénél folyik át a gáton, az általa elöntött területen két régi lakóépület található. A gát mögött mezőgazdasági művelés alatt álló földek vannak, így Szigetmonostor és Horány nincs veszélyben. Kisoroszit teljesen körbezárta a megáradt Duna, személygépkocsival nem közelíthető meg, de folyamatos a hajókapcsolat, így különösebb gondok nem adódtak a nap folyamán.

Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, a Duna várhatóan éjfél körül tetőzik 825 centiméteres vízszinttel, fél méterrel az eddig valaha mért érték felett - tájékoztatta az MTI-t szombat este az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető helyettese. A legveszélyeztetettebb területeken üdülő- és lakóházak egyaránt vannak, eddig 8 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát.

Újabb útlezárásokra került sor a dunai árvíz miatt szombat reggel Komárom-Esztergom megyében, és módosult a vasúti és az autóbusz-közlekedés is. Az Esztergom és Almásfüzitő közötti vasútvonalon már csak Esztergom és Tokod között járnak a szerelvények. A Vértes Volán autóbuszai a Neszmély és Süttő között pénteken késő este elrendelt útzár miatt Tatabányáról csak Neszmélyig, Esztergomból csak Süttőig közlekednek. Pest megyében 25 település lakossága emeli a gátakat, a munkában a tűzoltóság és a polgári védelem is részt vesz. Dunafüred és Dunabogdány között buzgárok ellen védekeznek, eddig 238 embert telepítettek ki.

Önkénteseket várnak Vácra

A 30 ezer lakosú Vácon elsősorban az alacsony fekvésű Gundella városrész és a Duna parti Liszt Ferenc sétány házai vannak veszélyben. Eddig a polgármester tájékoztatása szerint 20 épület pincéjébe tört be a víz, ám a lakókat még nem kellett elköltöztetni. Délben Vácon 712 centiméteres vízszintet mértek, és a prognózis szerint további 50-70 centiméteres árhullám várható vasárnapra. Ekkor a víz előreláthatóan átbukik majd a védőfalon és elönti a Liszt Ferenc sétányt és az ott álló házak alsó szintjeit. Önkénteseket várnak Vácra, mert az árvízi védekezésben szükség van a kipihent munkaerőre.

Nyolc méter felett tetőzik a Duna Győrben

Győrnél szombat késő este várják a Mosoni-Duna és a Rába tetőzését 800 centiméter feletti vízszinttel - tájékoztatták az MTI-t az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletén. A hullámtéren a csónakházakat elöntötte a víz. A városban az ártérre vezető lejárókba homokzsákokból ideiglenes gátat emeltek, kisebb átfolyások mégis megjelentek a közeli utcán, ezért a forgalmat átmenetileg ott is szüneteltetik.

Dunaremeténél az Öreg-Duna lassan apad. Nagybajcsnál nem emelkedett tovább a vízszint, a vízmérce órákon át 877 centimétert mutatott. Ez majdnem egy méterrel magasabb az eddig valaha mért legmagasabb értéknél. Sinka András, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság titkára közölte: Rábapatonánál lezárták a Rába-hidat. Napközben több átfolyást és buzgárt lokalizáltak Győrújfalu és Győrzámoly térségében a Mosoni-Duna mentén. A védelmi bizottság titkárának elmondása szerint eddig 12 családot - 32 személyt - telepítettek ki az ártérről az Alsó-Szigetközben, ellátásuk biztosított. Győrzámolyon többen önként elköltöztek házaikból, mert a belvíz beszivárgott a mélyebben fekvő épületek pincéibe.

Veszélyben a Kiskunság vízellátása

Veszélybe került a Felső-Kiskunság öt településének vízellátása a dunai ár miatt - közölte Gergely Sándor, a kunszentmiklósi védelmi bizottság titkára az MTI-vel szombaton. Az öt településen 40 ezren élnek. Jelenleg 150-200 ember dolgozik folyamatosan a hozzávetőleg 15 kilométernyi hosszúságú Duna-gát megerősítésén. Szombaton Kunszentmiklósról félszázan beálltak segíteni a szalkszentmártoni, dunavecsei, apostagi és tassi lakosoknak. Főként az utóbbi településen dolgoznak sokan, azon a területen fekszik ugyanis az elöntéssel fenyegetett vízbázis.

A Rómaifürdőn egyes telkeknél már elérte a Duna a Nánási utat szombat délután, több csónakházat pedig már teljesen elöntött a víz. Néhány telken a védekezés hiánya miatt keresztülfolyt a víz, ezért például az egyik négycsillagos szálloda területét már elérte a Duna, ott saját erőből csaknem ötvenen igyekeznek megfékezni a további áradást. A Rómaifürdőn - bár már korábban lezárták az oda vezető Pók utcát - igen nagy a forgalom, sokan kíváncsiak az áradó Dunára.

Veszélyben a Margitsziget

Vízállás a Margitszigeten
Árvizi képek itten

Budapesten is erősen emelkedik a vízszint, a védművek azonban állják a terhelést. A Fővárosi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint veszélybe került a Margitsziget, ezért önkénteseket várnak a Hajós Alfréd uszoda bejáratánál. Eddig a mintegy 5 kilométer hosszú partvonal mintegy 70 százalékán emeltek körülbelül félméteres töltést. A töltések magasításához további 100 embert kért Demszky Gábor a helyszínre, őket délutánra várják, valószínűleg a honvédségtől.

Budapesten a tetőzés a szombati számítások szerint vasárnap 18 órakor lesz. Az árvíz a vártnál lassabban jön, az Országos Vízügyi Főfelügyelőségtől kapott információ szerint 8 méter 75 centiméteres - plusz-mínusz 25 centiméter - vízszintre lehet számítani. Ugyanakkor lezárják Budapesten a III. kerületi Pók utcát a Szentendrei út és a Nánási út között 13 órakor, mivel a Duna vízállása a délutáni órákra eléri a 800 centimétert. Újabb kitelepítésekre kell számítani a dunai áradás miatt a XXII. kerületben, a Növény utcai üdülőtelep területén, pénteken mintegy 600 embert költöztettek ki Nagytétény veszélyeztetett területeiről.

Eddig összesen 1400 kitelepítettet kellett elhelyezni - számolt be Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője. "Szombaton még további mintegy 300-350 személy ideiglenes elhelyezésére kell felkészülniük a hatóságoknak" - tette hozzá. A kitelepítés folytán elhagyott ingatlanokat a rendőrség és a polgári védelem őrzi, ezekre a területekre nem is engednek be másokat. A kitelepítésekről lehetőség szerint minél előbb értesíteni fogják a lakosságot, hogy kellő időben felkészülhessenek ingatlanaik elhagyására, az értékek biztonságba helyezésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!