Judit
2 °C
7 °C

Kitelepítések Budapesten

2002.08.15. 13:50
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületben. Magyarországon összesen akár kétezer embert is evakuálhatnak, amennyiben az önkormányzatok a védekezés helyett a kitelepítés mellett döntenek. Víz alá kerülhetnek Szob és Nagymaros ártéri részei, valamint a Római-part egyes szakaszai. Szerda reggel óta megduplázták Magyarországon az árvízvédelmi munkában részt vevők számát, jelenleg 2000-en dolgoznak a gátakon. A dunai töltések mentén több helyütt észleltek fakadó vizeket. A vízügyi főigazgatóság szerint a legtöbb gond a Duna Budapest feletti szakaszán várható.
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületi Duna-telepen, a Kolozsvári utca környékén. A Katasztrófa-elhárítás és a polgári védelem a töltések megerősítésén dolgozik. A helyi lakosságot a tűzoltók segítségével evakuálják, a lakosoknak teherautókkal segítenek az értékek elszállításában.

Ötven ember kitelepítése kezdődött meg az ártéren épült házakból a főváros III. kerületében, a Római parton a Duna áradása miatt. A családokat - amennyiben igénylik - a kerületen belül közösségi szállásokon helyezik el. Jelenleg a Szigetközben harmadfokú, a Budapestig tartó Duna-szakasz mentén másodfokú készültség van érvényben, az előrejelzések szerint viszonylag hosszan tartó áradásra lehet számítani.


1 - Komárom
2 - Tát
3 - Esztergom
4 - Nagymaros
5 - Dömös
6 - Visegrád
7 - Vác
8 - Sződ-Sződliget
9 - Szentendre
10 - Dunakeszi
11 - Újpesti dunapart

Kétszázezer homokzsák

Pillanatnyilag kétszáz fő kitelepítését tudták megkezdeni - jelentette az Index helyszíni tudósítója. "Ha két méteres vízben állok, akkor sem hagyom el a házamat" - tiltakozott egy idős asszony, ám a környéken lakók többsége együttműködik a hatóságokkal a terület kiürítésében. A katasztrófavédelem kétszázezer homokzsákot szállított a helyszínre. A családi házak biztosítását leghamarabb éjszaka, a töltések megerősítése után kezdik csak el.

Akár kétezer embert is kitelepíthetnek

Legfeljebb kétezer embert telepíthetnek ki a veszélyeztetett területekről, attól függően, hogy az illetékes önkormányzatok a védekezés vagy az evakuálás mellett döntenek - hangzott el a kormány rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. Az árvízkárok enyhítésére a kormány félmilliárd forintot csoportosított át a környezetvédelmi minisztériumhoz - mondta el Kiss Elemér kancelláriaminiszter.

Kártalanításra költik az elmaradt ünnepi programok árát

A kormány döntött arról is, hogy az árvízi helyzet károsultjainak kártalanítást fizet az állam, ennek mértékéről és módjáról azonban csak augusztus 30-án határoznak. Ekkorra el kell készülnie a kárfelmérésnek is. A Duna magas vízállása miatt számos augusztus 20-i program elmarad, az így megspórolt pénzt a kártalanításra fordítják majd.

Nagymaros, Szob és a Római-part kerülhet víz alá

Elhangzott, hogy az előrejelzések szerint a szobi és a nagymarosi árterületet elönti a víz, ugyancsak víz alá kerülnek a dunai szigetek, valamint a Római-part egy része. A kormány zöld számot létesített a veszélyeztetett településen élők folyamatos tájékoztatására, a vidéki árvízi helyzetről a 06/80/204-194-es számon lehet érdeklődni. A vis maior alap összege pillanatnyilag egy milliárd forint, a költségvetés általános tartaléka 30 milliárd.

A budapestiek segítségét kérik a védekezésben

A budapestiek segítségét kéri Demszky Gábor az árvízvédelemhez. "A kormány mai rendelete, ami a fővárost illeti csupán fokozott elővigyázatosságon alapul, a következő napokban éjjel-nappal védekeznünk kell az árvíz ellen" - áll a főpolgármester közleményében. Demszky felkérte a közlekedőket, hogy a mentési munkálatok idején kerüljék el a területet.

"Budapest területén a hullámterekben fekvő üdülőket önti el az ár" - áll Demszky közleményében. Víz alá kerülhet a Margitsziget, ezért a főpolgármester arra kérte a budapestieket, hogy a kritikus időszakban ne menjenek a szigetre. Árvízvédelmi önkéntesnek a 06/80/630-600-as zöld számon, illetve a kerületi polgármesteri hivatalokban lehet jelentkezni.

Lezárták a vámosszabadi határátkelőt

A Dunán levonuló árhullám miatt lezárják Vámosszabadi határátkelőjét. Az oda érkező teherautókat már most viszafordítják a határőrök, de 17 órától a személyautókat sem engedik át. Az átkelőt az árhullám levonulása és az elöntött utak megtisztítása után nyitják meg újra - mondta el Fehér Imre, a Győri Határőr Igazgatóság sajtóreferense a Havariának.

Ezer kilométeres védvonal

A Duna, a Tisza és a mellékfolyók magyarországi szakaszain csütörtök reggelig összesen 990 kilométeren kellett készültségi állapotot elrendelni - tájékoztatta az Indexet Reich Gyula, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki felügyeletének szóvivője.

Készültségben a mentők és az ÁNTSZ

Szerda estig 1500 fő vett részt országszerte az árvízi védelemre való felkészülés munkáiban, csütörtökön további 500 emberrel bővül al létszám. A dunai árhullám miatt készenléti ügyeletet rendelt el Győr, Komárom, Pest, Fejér, Bács, Tolna és Baranya megyében illetve Budapesten az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Mindenhol két-három mentőautóval több áll készenlétben, és az árvíz által nem érintett megyékből is átcsoportosíthatók mentőautók.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan ellenőrzi a veszélyeztetett területek közegészségügyi és járványügyi helyzetét, beleértve a helyi élelmiszer és ivóvíz ellátást is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Vasonca, a Rakaca és a Szerencs patakok áradása miatt több helyen vízminőség-ellenőrzést kellett végezni. Az ellenőrzés során derült fény Léh község vízművének szerves trágyával való szennyezettségére, ezért a vízművet lezárták és a község lakosságát tasakos ivóvízzel látják el. Több község vízminősége nem felelt meg az előírásoknak, ezért elrendelték a vízvezeték-rendszerek átmosását és a víz fokozott klórozását.

Budapest felett lehetnek gondok

A meteorológiai szolgálatok arról tájékoztatták az igazgatóságot, hogy az elkövetkező napokban a Felső-Duna térségében egyre kevesebb csapadék hull, így újabb árhullámoktól nem kell tartani. Viszont a jelenleg levonuló ár az eddigi legmagasabb szinten tetőzik vasárnap Budapestnél - a szakemberek szerint nem kizárt a 875 centiméteres vízszint.

"A dunai árhullám Budapest fellett okozhat nagyobb gondokat, a főváros alatt és a magyarországi alsóbb szakaszokon nem - közölte Reich Gyula -, de hogy pontosan mekkora lesz nálunk a víz, csak akkor tudjuk megmondani, ha Bécsnél megkezdődőik az apadás, illetve Pozsonyban a tetőzés. Jelenleg Budapest felett másodfokú, Nagybajcs térségében harmadfokú készültség van érvényben."

"A szóbeszéddel ellentétben nem fenyegeti az árvíz az óbudai Pók utcai lakótelepet" - mondta az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. "Lehet, hogy az Aranyhegyi patakból az utcára kilép a víz, de a házakig nem mehet fel, így maximum csak útlezárásra kell készülni."

Komárom környékén a vízvédelmisek hozzáláttak az alacsonyabb töltésszakaszok magasításához. Az igazgatóság közlése szerint a töltések mentén több helyen észleltek fakadó vizeket.

Falvak, kitelepítések

A szobi polgármester a védelmi munkálatok helyszínét látogatja, a településen 120 lakót ki kell telepíteni a közelgő árvíz miatt. "Nagyon bolond a helyzet" - közölte az Indexszel a helyi önkormányzat munkatársa, bővebb felvilágosítást azonban egyelőre nem kívánt adni.

Kisorosziban a lakóházakat nem fenyegeti az ár, a falut viszont körbezárhatja a víz. "Autóval ugyan nem lehet minket megközelíteni árvíz idején, a kishajó azonban jár" - mondta el a falu önkormányzatának munkatársa, hozzátéve, hogy ő már az 1965-ös árvíz idején is a faluban lakott, akkor sem öntötte el a víz a lakóházakat.

Tovább emelkedett a vízszint

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál néhány óra alatt 29 centimétert emelkedett a vízszint, és a csütörtök délelőtti órákra elérte a 749 centimétert - tájékoztatta az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője az MTI-t.

Janák Emil elmondta: Nagybajcsnál pénteken várható a tetőzés 850-860 centiméter körüli vízszinttel, ez csaknem 80 centiméterrel magasabb, mint az eddigi ottani csúcsérték.

Gátmagasítások

A vámosszabadi magyar-szlovák közúti határátkelőt várhatóan csütörtökön délután hat órától lezárják, a vízügyi igazgatóság megkezdi a töltésépítést a határhoz vezető úton, mert az érintett útszakasz a töltést keresztbe szeli és minden bizonnyal víz alá kerül. Emiatt legalább öt napig használhatatlan lesz a határátkelő.

Mecsérnél és Dunaszentpálnál a helyi önkormányzatokkal közösen nyúlgátakat építenek, Ásványrárónál három kilométer hosszan végzik a töltéserősítést és magasítást. Győr-Likócsnál mintegy 300 méteres töltésszakasz magasítását végzik.

Kitelepítés a Római-partról

Ötven ember kitelepítése kezdődött meg csütörtökön délelőtt az ártéren épült házakból a főváros III. kerületében, a Római-parton a Duna áradása miatt.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Római part árterében fekvő házakból a családokat - amennyiben igénylik - a kerületen belül közösségi szállásokon helyezik el.

A szóvivő kritikus helyszínként említette a Duna-telepet, arról azonban még nincs döntés, hogy ott hány embert és mikor kell kitelepíteni.

Kisoroszit elzárja a víz

A Szentendrei-sziget csúcsán fekvő hétszáz lakosú Kisoroszi az emelkedő dunai vízszint miatt el lesz zárva a világtól, mert a Tahitótfaluból a községbe vezető egyetlen utat pénteken várhatóan elborítja a víz. Nemesné Killár Gyöngyi, a község jegyzője elmondta: a falut nem fenyegeti veszély, mert magasabban fekszik az útnál, csupán két-három ház kerül majd víz alá. A község felkészül arra, hogy néhány napon át szigetet alkot a Szentendrei-szigeten.

A Duna-parti kemping lakóit már napokkal ezelőtt felszólították, hogy csomagolják össze sátraikat, a kerttulajdonosok pedig idő előtt felszedték terményeiket. A falu vezetése a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kétezer zsákot rendelt, hogy a mélyebben fekvő házakat az önként jelentkező falubeliek megvédhessék a víztől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Győri házak a térképen, keress legszebb családi házak között.
  • Sopronba költöznél? Keresd meg a legszebb házakat sopronban
  • Albéletek Győrben az Otthontérképről!