Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezer ember a védvonalakon

2002.08.14. 17:27
A magyarországi folyók mentén szerdán közel 1000 ember állt munkába, hogy a kritikusabb szakaszokon kiépítsék a védvonalakat. Szerdán lezárták a budai rakpart északi szakaszát, csütörtökön további rakpartszakaszokat is lezárhatnak. Bár Budapestnél valószínűleg különösebb probléma nélkül vonul le az ár, a III. kerületi önkormányzat szerdán 200 embert mozgósított, a Római-parton ugyanis családi házakat is elönthet a víz. A Győr-Moson-Sopron megyei Szőgyén kitelepítettek 20 embert.
A kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart, amelyen áttekinti az árvízhelyzetet, a szükséges teendőket, a felkészültség állapotát és meghatározza a további feladatokat. A rendkívüli kormányülésre meghívást kapnak az érintett hatóságok képviseloi, így az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az országos vízügyi főigazgató és az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője, Kóródi Mária az árvíz elleni védekezés összehangolására kormányzati koordinációs bizottság összehívását kezdeményezte szerda estére, és ez a testület a kormányülésen tesz majd javaslatot a rendkívüli időjárásból adódó árvízvédelmi feladatok megoldására.

Budapest önkénteseket vár
Demszky Gábor főpolgármester közölte, hogy a védekezési munkálatokhoz jelentős számú önkéntesre van szükség, akiknek jelentkezését a 06-80-630-600-as ingyenes számon várják. Ezen a számon lehet érdeklődni a védekezéssel kapcsolatos munkálatokról is.

Estére lezárják a budapesti rakpartokat

- Nehezen értelmezhető a bősi erőmű igazgatójának kijelentése, miszerint gondjai lehetnek Budapestnek a mostani áradás miatt - mondta az Indexnek Magyarics András, az Országos Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese. - Az igaz, hogy a fővárosban szombaton az eddig mért legmagasabb vízálláshoz közeli értéket mérhetnek, viszont most is csak a magas vízállásokkor megszokott problémákkal, például a rakpartok lezárásával kell számolni. Szerda délután erre már sor is került, a budai rakpart legalacsonyabban fekvő, Margit híd-Mozaik utca közti szakaszát lezárták. Este nyolc órától lezárják a budai alsó rakpartot a Lágymányosi híd és a Margit híd között, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és a Közraktár utca között.

Az FKF Rt. felhívja a budai és pesti alsó rakparton parkoló autótulajdonosok figyelmét, hogy gépjárműveiket más, biztonságos parkolóhelyre vigyék. Az Országos Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese szerint a Duna magyarországi szakaszán sehol nem kell hídlezárásokra számítani.

Lezárták a termálfürdőt Győrben

Magyarics András elmondta, hogy szerda reggel 958 fő látott el védelmi feladatokat a Duna, illetve a kelet-magyarországi folyók szakaszain. Az emberek főként előkészületi munkákat végeznek, a védvonalak kiépítésében vesznek részt.

Készültség a kisebb folyók mentén is
A Duna, a Rába, a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Marcal folyókon összesen 383 kilométeres hosszúságban első fokú, 193 kilométeren pedig másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletének szerdai tájékoztatása szerint Tarna folyó 16 kilométeres szakaszán, a Dunán pedig Dunaremete és Vének között harmadfokú készültséget rendeltek el.

Jelenleg Győr térségében a legmagasabb a Duna. A város termálfürdőjét kedden kiürítették és lezárták. Esztergom és Komárom között vannak olyan szakaszok, ahol a töltés alacsonyabb, mint a legtöbb helyen. Kivált Tát település térsége veszélyeztetett, ezért oda nagyobb számban vezényeltek vízvédelmiseket. Tát polgármestere, Kiss Attila azonban nem tart a közeledő ártól, mert - mint mondta - nekik eddig csak a belvíz miatt voltak gondjaik.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna vasárnap tetőzik Budapesten, 840 cm-en.

Védekezés a Dunakanyarban
Készülnek a Dunakanyarban és a Budapest alatti Duna-szakaszon a hétvégére várható nagyobb árhullám fogadására, a töltések megerősítésére akár 200 ezer homokzsákot is felhasználhatnak - közölte Stimm Gábor, a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője szerdán az MTI-vel. Kórodi Mária környezetvédelmi miniszter elrendelte a töltések leggyengébb szakaszainak megerősítését.

Néhány Duna-parti település önkormányzata önállóan végzi a védelemmel kapcsolatos munkálatokat, más helyeken, például a Szentendrei és a Csepel-szigeten, Gödön, Budakalászon, Érden a felügyelőség intézkedik.

Mentenék a Római-part házait

A III. kerületi önkormányzaton szerda délelőtt árvízi értekezletet tartottak. Zsolna József alezredes, kerületi polgárőrparancsok arról tájékoztatta az Indexet, hogy szerdán 150-200 személy kezdi meg a védelmi munkálatokat a partszakasz árterén. Itt számtalan üdülőt, víkendházat, és mintegy 20 családi házat fenyeget az árvíz. - Ésszerűen, csakis a védhető helyek biztosítására koncentrálunk - közölte az alezredes. - Ha a vízszint nem emelkedik a várt érték fölé, akkor sikerül megvédenünk az ártól a hullámtér nagy részét, így reményeink szerint az európai hírű teniszakadémia épületét is.

Tarlós István polgármester közölte, 20 millió forintot különített el az önkormányzat a védelmi feladatokra. Ebből fedezik a 40 ezer homokzsákot, biztosítanak élelmet 200 embernek, és fizetik az üzembe állítandó 20 teherautó működési költségeit.

Útlezárások Pest megyében

Az áradás miatt várhatóan le kell majd zárni a 11-es számú főutat Visegrád és Dömös között és a Tahi-Kisoroszi összekötőutat, valamint korlátozások várhatóak a 12-es számú főúton Nagymaroson és a 2-es főúton Sződligetnél - közölte a Pest megyei közútkezelő illetékese. A fővárosban Demszky Gábor összehívta a védelmi bizottság rendkívüli ülését. Bár, mint az ülésen elhangzott, az utóbbi ötven év legnagyobb áradása közelít Budapesthez, az árvízvédelmi rendszer ellen tud állni akár tíz méteres vízállásnak is. A főváros területén, különösen a III. kerület Római-parti szakaszán várható árvízi elöntés, de fel kell készülni a IV., XIII., XXI. és XXII. kerületek védelmére is. Az ár azonban csak a hullámtérben található épületeket. "Budapestet nem fogja elárasztani a Duna, a fővárosiak nincsenek veszélyben" - hangoztatta a főpolgármester.

Kitelepítettek 20 embert
Kitelepítettek a Duna árterében épült hat családi házból húsz embert a Győr-Moson-Sopron megyei Szőgyén. További kitelepítésekre nem kell számítani az áradás miatt, de a hullámtereket elönti a víz - közölte szerdán Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szőgyén azért vált szükségessé a kitelepítés, mert az ártérben épült hat házat elönti a víz. A kitelepítetteknek, köztük négy gyermeknek, az önkormányzat biztosított szállást.

A szóvivő a Duna árterében lévő épületek tulajdonosainak azt tanácsolja: értékesebb ingóságaikat mihamarabb helyezzék biztonságba. Példaként említette, hogy az ár feltehetően eléri a magasabb vízállásnál általában veszélyeztetett területeket: a Római partot, Lágymányos egy részét, a Szúnyog-szigetet, a Háros-szigetet, a Hajógyári-szigetet.

Forrás: MTI