Ágnes
-1 °C
2 °C

Ötven órán át tetőzött a Tisza Tokajnál

2006.04.10. 11:38
Lassan apad a Tisza felső szakasza, ráadásul a Kárpátokban még több mint 200 millió köbméternyi hóban tárolt vízkészlet vár arra, hogy elolvadjon. A dunai árhullám levonulása után a Fővárosi Közterület-fenntartó megkezdte a rakpartok takarítását. A bűnözők továbbra is visszaélnek a rendkívüli helyzettel.

Ötven órán át tetőzött a Tisza Tokaj térségében, ahol a vízügyi szakemberek 892 centiméteres vízállást mértek, mondta el az MTI-nek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője hétfőn. A Tisza felső szakaszát mérsékelten apadó vízállások jellemzik, ám Tokajnál "még mindig tartja magát" a kilenc métereshez közeli vízállás.

Lassú apadás a Bodrogon

Az Újlőrincfalva-Zemplénagárd közötti folyószakaszon továbbra is mindenhol harmadfokú készültség van érvényben, az árvízi védekezést 228 katona segíti. Részt vesz az árvízvédelmi munkában a Miskolci Rendőr Szakközépiskola, amelynek kilencven diákja a taktaközi Tisza mentén Csobaj térségében a Tiszatardosi gátőrjáráson dolgozik.

A rendőrség fokozottan ellenőrzi az árvízvédelmi töltéseken való közlekedést. A töltéseken a védekezés időszaka alatt még a gátközlekedési engedéllyel rendelkezők sem közlekedhetnek.

A Bodrog fölső szakaszán lassan apad a vízszint, Felsőbereckinél hétfő reggel 746 centimétert, míg Sárospataknál 721 centiméteres vízállást mértek. A harmadfokú készültség a teljes folyószakasz mentén továbbra is érvényben van. A Takta teljes szakaszán szintén harmadfokú az árvízvédelmi riasztás. A védvonalak árvízi terhelése miatt a mentett oldalon - szivárgó és fakadó vizek, csurgás, felpuhulások - és a szél miatt a vízoldalon folyamatosan újabb árvízi jelenségeket észleltek.

Szabolcsban apad

Az elmúlt 24 órában folytatódott az apadás a Felső-Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, ahol a nyolc méter feletti vízállás miatt még Tiszabercel térségében, illetve a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kemecse-Gávavencsellő közötti szakaszán tartanak harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A főcsatorna mentén a védvonal több helyen szivárog, de a megerősített töltések mindenütt bírják a terhelést.

A Felső-Tisza vízgyűjtő területén kedden várnak 13-15 milliméter esőt, amely újabb vízszintemelkedést okozhat a szabolcsi folyókon, és a Kárpátok 2000 méter feletti részein van még több mint 200 millió köbméternyi hóban tárolt vízkészlet.

Megkezdték a rakpartok takarítását

A dunai árhullám levonulását követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hétfőn 25 géppel, valamint 100 fő kézi úttisztítóval megkezdte a pesti alsórakpart Dráva utca és Margit híd, illetve a budai oldalon a Lágymányosi híd és Halász utca közötti szakaszán a hordalék takarítását és elszállítását, valamint a fertőtlenítést. Az árhullám apadását folyamatosan figyelemmel kísérik, és annak függvényében takarítják és fertőtlenítik a további rakpartszakaszt.

#alt#
fotó: Barakonyi Szabolcs

A takarítási munkák után kátyúzni kezdenek a kérdéses utakon. Ha nem lesz nagy esőzés, illetve újabb árhullám, akkor valószínűleg szerdán, vagy csütörtökön nyílhat meg újra a rakpart a forgalom előtt.

Tolna megyében apad a Duna

A vízállások Tolna megyében kismértékben meghaladják a 2002 augusztusi szinteket, megindult a lassú apadás, de továbbra is érvényben marad a másodfokú védekezés előreláthatólag április közepéig - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A Duna vízállása reggel 6 órakor a Sió torkolati műnél, az árvízkapunál 1202 centiméter volt, az árvízkapu nyitva, a siófoki Sió-zsilip zárva van. Paksnál a hétfő reggeli vízállás 796 centiméter volt. Itt a folyó már apad, az éjféli vízmérce-leolvasás óta a vízszint 8 centiméterrel csökkent, bár az apadás lassúbb, mint az adonyi szakaszon. Tolna megyében, Bátán a lefóliázott, ideiglenes gát jól bírja a víz terhelését. A védekezés két kilométeren folyik a faluban, az önkormányzat 44000 homokzsákot használt fel eddig.

Bátánál 734 centiméter volt a hétfő reggeli vízállás, a Duna vízszintje éjfél óta csupán két centiméterrel, a vasárnap reggeli szinthez képest hat centiméterrel csökkent. A Sió- és a Nádor-csatornán másodfokú a készültség.

A kevés eső kedvez a védekezésnek

Az elmúlt 24 órában sehol nem hullott számottevő csapadék, de a magyarországi folyók védvonalain összesen 2686 kilométer van még készültség. A kormány veszélyhelyzetre tekintettel kiadott rendelete alapján április 3-tól a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán, valamint az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer, Budapesten 84 kilométer hosszon van érvényben rendkívüli védekezési fokozat.

Megszűnt viszont a készültség a Dunába torkolló folyók közül a Rábca mentén és a Szamos felső szakaszán, valamint Nagymaroson és Sárospatakon - a csökkenő árvízveszélynek köszönhetően - megkezdődött az árvízi védekezésben segítséget nyújtó honvédségi erők visszarendelése. Szegednél viszont hosszan tartó, 900 centiméter feletti árhullámra készülnek a vízügyi szakemberek. A Duna reggel 6 órakor Nagybajcsnál 481 centiméter, Nagymarosnál 518 centiméter, Paksnál 796 centiméter, Bajánál 935 centiméter, Mohácsnál pedig 929 centiméterrel tetőzött.

Csónakkal érkeznek az árvízi hiénák

A száraz idő a védekezésnek kedvez, az árvíz a bűnözőknek. A sárospataki rendőrség közleménye szerint pénteken nem sokkal éjfél előtt fogtak árvízi tolvajokat. A település határában lévő sertéstelepről korábban már loptak el disznókat, a rendőrök ezért figyelő szolgálatot szerveztek. Az áradó folyón egy csónak közeledett a sertéstelephez, de emikor a csónakban utazók ki akartak kötni a telepről két kutya elijesztette őket. Kicsit távolabb kikötöttek, és gyalog indultak a telep felé, ekkor azonabn már a rendőrökkel találkoztak. A futásnak eredő csónakosokat a derékig érő vízbe gázolva fogták el.

#alt#
Takarítják az alsó rakpartot.

A csónakkal hét olaszliszkai férfi érkezett az éj leple alatt a telephez, állításuk szerint halászni, halászati engedéllyel azonban egyikük sem rendelkezik. Az elsődleges adatok szerint a gyanúsítottak korábban legalább négy állatot vágtak le és tulajdonítottak el. A rendőrség lopás gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.