Emma
9 °C
26 °C

Válságos a helyzet a Duna alsó szakaszain

2006.04.16. 19:16
Szerbiában szivárognak a gátak, Romániában gátak szakadtak, Bulgáriában pedig szükségállapot van érvényben a Duna menti településeken.

Szerbiában már stagnálnak a folyók

A mindenkori rekordszintekre duzzadt szerbiai folyók többsége stagnálás közeli állapotba került vasárnapra, az árvízvédelemben részt vevő polgárok vállvetve a katonákkal egyelőre állják a sarat a természet erejével folytatott harcban.


Azért nem mindenki ilyen vidám - Klikk a képre!

A legkritikusabb a helyzet továbbra is a Tisza dunai torkolatánál van, ahol szombat este óta 716 centin stagnál a folyó. A legalacsonyabb töltéseknél harminc centis különbség van a vízszint és a gátak koronája között. A torkolatnál fekvő három járásban rendkívüli árvízvédelmi állapot van érvényben, a helyi lakosok a kivezényelt katonákkal éjt nappallá téve erősítgetik a gátrendszert. Szombaton a vajdasági vízügyi hatóságok megkongatták a vészharangot, mivel a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti zsablyai hídtól a dunai torkolatig több helyütt szivárogni kezdtek a gátak, de vasárnapra sikerült elfogadható állapotba hozni a száz éve nem korszerűsített védvonalat. Ugyanakkor a gátaknak még hetekig kell bírniuk a víz nyomását.

A Duna a Belgrádtól lejjebb fekvő szakaszon tetőzik, álmatlan éjszakákat okoz a negotini, Veliko Gradiste-i, szendrői (Smederevo), pozarevaci és galambóci (Golubaci) járásban élőknek. Az említett járásokban ugyancsak rendkívüli árvízvédelmi állapot van érvényben, a térségben több száz falusi ház van víz alatt. Veliko Gradisténél az áradó Duna néhány helyen átvágta a sebtében felhúzott nyúlgátakat, de sikerült szanálni a kárt. A középkori dunai váráról híres Galambócon megbénította az életet a folyam, mivel a víz elöntötte a helyi áramszolgáltatót, a buszállomást, egy óvodát, egy iskola, illetve egy szállodát is.

Romániában gátak szakadtak

Több falut árasztott el a víz Romániában vasárnapra virradóra, ahol a Duna áradása miatt újabb mintegy száz embert kellett kitelepíteni.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a lakott területek megóvása érdekében mintegy 92 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet árasztanak el az ország három déli megyéjében. Eddig összesen 700 embert telepítettek ki az árvíz miatt, mintegy 500 lakóépület omlott össze.

A környezetvédelmi tárca szerint hétfőn várhatóan némileg enyhül a helyzet, megindul az apadás. Szakemberek azonban attól tartanak, hogy a Románia déli, délkeleti részére várható esőzések inkább emelni fogják a folyók vízszintjét.

A drámai fordulat a Duna romániai szakaszán péntek este és szombatra virradóra következett be, amikor a folyam néhány helyen átszakította a védőműveket, megelőzve a hatóságok által tervezett "irányított gátnyitásokat".

Calin Popescu Tariceanu kormányfő pénteken helikopterrel a román katasztrófaelhárító hatóság által kijelölt első irányított gátnyitás helyszíne felé tartott, amikor a kora esti órában a megzabolázhatatlanná duzzadt folyam az olténiai Dolj megye területén, egy kilométerrel a kiszemelt pont fölött átszakította a biztosnak tekintett védőgátat.

A víz percek alatt száz méter szélességű rést nyitott magának a gáton és elöntött 11 ezer hektárnyi területet Bistret és Nedea között. Az árvíz itt 12 közeli település elöntésével fenyeget, 40 lakóház, több mint száz gazdasági épület, körülbelül 40 kilométernyi közút és 31 kisebb-nagyobb híd víz alá került. Közben a katasztrófa-elhárítás helyszínre vezényelt erői előkészületeket tesznek a mesterséges gátnyitásra, hogy mérsékeljék a lakott területeket fenyegető veszélyt.

Szombatra virradóra az érintet folyamszakasz fölött elterülő Mehedinti megye területén, Drobeta Turnu Severin közelében, egy Pristol nevű településnél a Dunán levonuló árhullám átszakított egy nyúlgátat és birtokba vett több mint 2500 hektárnyi területet, közvetlenül veszélyeztetve a környező településeket. Ezen a Duna-szakaszon az árhullám már csak centiméterekre van a Bukarest-Temesvár közötti vasútvonaltól és műúttól.

Bulgáriában csökkent a vízállás


Képek Bulgáriából

Csökkent a vízállás az áradó Duna bolgár szakaszának egyes térségeiben - közölte vasárnap a bolgár polgári védelem. Nikopolnál, ahol az elmúlt napokban elöntötte a víz a folyóparti utcát valamint a város ipari területeit, két centimétert csökkent a vízállás. Szintén mérsékelt apadás következett be Lomnál.

A Duna bolgár szakaszának keleti részén fekvő Ruszénél ezzel szemben 14 centiméterrel emelkedett a vízszint, a város nyugati kikötőjét le kellett zárni. Még keletebbre, Szilisztránál 12 centiméterrel nőtt és ezzel 825 centiméteres rekordot ért el a vízállás, itt több pince és lakóház van víz alatt. Tutrakan térségében utcákat, gazdaságokat öntött el az ár.

Szerdára a vízállás újabb emelkedésére lehet számítani - jelentette be Emel Etem Toskova katasztrófavédelemért felelős miniszter a bolgár közszolgálati rádióban. A miniszter felhívta a veszélyeztetett területek lakosságát, hogy vész esetén ne féljenek elhagyni otthonukat, a rendőrség megvédi az állampolgárok tulajdonát. Bulgáriában minden Duna menti településen napok óta szükségállapot van érvényben.