Konrád
8 °C
26 °C

Vészhelyzet a Hármas-Körösön is

2006.04.18. 20:00
A kormány kiterjesztette az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösre is. A Tisza vízállása kedden reggel Szegednél 24 centiméterrel haladta meg az eddigi rekordnak számító 960 centimétert, Szolnoknál 1000 centimétert mértek. A gátakon az országban az elmúlt 24 órában 15 ezren dolgoztak, köztük sok önkéntes és katona is.

A kormány kedden kiterjesztette az árvízi veszélyhelyzetet a Hármas-Körösre. Az intézkedés 78 kilométeres folyószakaszt érint. A Hármas-Körösön minden eddiginél magasabb vízállásra lehet számítani Gyomaaendrődnél szerdán, illetve Szarvasnál csütörtökön.

A keddi mérések szerint a Tisza vízszintje Szegednél 984 centiméteren állt, ez 24 centiméterrel több, mint az 1970-es rekord. A tetőzést a hét második felében 990 centiméter körül várják. Szolnokon 1000 centiméterre emelkedett a víz (az eddig mért legnagyobb 1041 centiméter volt), a folyó várhatóan a következő napokban tetőzik.

Önkéntesek és diákok a gátakon


Képek az árvízről - Szeged

Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője elmondta: három markáns árhullám-kép keveredik a Közép-Tiszán. Szolnok felett az 1999-es típusú árhullám figyelhető meg, a Szolnok alatti a 2000-es árhullámhoz kezd hasonlítani, míg Csongrádtól lefelé egy harmadik típusú, vegyes árhullám-kép figyelhető meg.

Mint mondta, Szolnokig kedvező a helyzet, konszolidált állapot van, a magasságok kiépültek, a töltések között normális körülmények között vonul le az árhullám. Szolnoktól lefelé gyakran néhány nap alatt kell tetőzési korrekciókat végrehajtani, mivel bonyolult árhullám vonul le a Tiszán.

Jelenleg mintegy 158 ezer embert és 51.150 lakóházat veszélyeztet az ár- és belvíz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel kedden reggel. Az ár- és belvíz 254 települést veszélyeztet - mondta Dobson Tibor. Közvetlen veszélyben - 38-40 településen - több mint 17.000 ember van. A kitelepítettek száma 566-ról 523-ra csökkent vasárnap óta. Jelenleg 72 településen van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jegyezte meg.

Vízügyi szakemberek és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hatvan hallgatója folyamatosan erősítik a védműveket Szeged belvárosában - közölte Kozák Péter szakasz-védelemvezető kedden. A gátakra a Műegyetemről további húsz diákot várnak. Ezen a szakaszon a védekezési munkák éjjel-nappal folynak.

A Tiszába esett egy munkás

Hétfő estétől kizárólag a védekezésben részt vevők tartózkodhatnak Szegeden a gátak környezetében, a vízügyi szolgálat kérésére teljes egészében, a gyalogos- és a tömegközlekedés elől is lezárták a Felső-Tisza-part egy részét. A nézelődők és a gépkocsiforgalom akadályozta a védekezési munkát, ezért volt szükség az alsó rakpart egyik lejárójánál található útszakasz lezárására.

A szentesi gátnál hétfő éjjel egy munkás a Tiszába esett. A munkás egy órán át volt a hideg vízben, és kihűlt a teste. A legutolsó hírek szerint állapota azóta javult.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta, hogy az elmúlt 24 órában az árvízzel összefüggő kiadások mintegy 600 millió forintot tettek ki. Lamperth Mónika belügyminiszter beszámolt arról, hogy jelenleg 15.200-an dolgoznak a gátakon, beleértve az önkénteseket és a katonákat is. További hatezer olyan ember áll készenlétben, akik polgári védelmi kiképzésben vettek részt.

Az árvíz miatt lezárták a forgalom elől a Berettyó vasúti hidat. Az építményt zúzott kővel fedik le, hogy ne tehessen benne kárt a magas vízállás. A Vésztő és a Szeghalom közötti vasúti forgalom ezért ideiglenesen szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják.

Tizenkétezer négyzetkilométer a folyók vízszintje alatt

Mintegy 12 ezer négyzetkilométer, az ország területének közel 13 százaléka van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt, ami mutatja a helyzet súlyosságát - közölte Korompay András, Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője hétfőn Budapesten. Hozzátette: nincs sok jó hír, ám az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén mindössze 5 milliméter alatti csapadék hullott, ami újabb árhullámot nem indított el az érintett folyókon.

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 423 millió forintot fordítottak, így az év elejétől eddig mintegy 8,6 milliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 5,8 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztettek fel.

Korompay András kiemelte, hogy eddig már több mint 5 millió homokzsákot építettek be a gátak megerősítésére. Ez a szám a következő napokban rohamosan emelkedni fog a szolnoki és szegedi védekezési munkálatok miatt. Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 8582 ember dolgozott, 1312 géppel és szállítóeszközzel.