Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Újabb illegális szemétbálákat találtak

2006.12.14. 13:00
A rendőrség Kunbaján is talált Németországból érkezett, illegálisan lerakott szeméthegyeket. A település neve nem először kerül elő a témában, a kamionosok fuvarlevelén szereplő címzett, a Szinkron 99 Kft. székhelye is épp itt van. Kunbaja polgármestere zaklatásnak vélte megkeresésünket.

Újabb, csaknem 20 kamionnyi szemetet találtak Bács-Kiskun megyében szerdán este, miután a rendőrség lakossági bejelentésre ellenőrzött két raktárépületet Kunbaja külterületén, mondta el az Indexnek Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, hogy további részleteket csak később tudnak közölni az esetről, mert jelenleg adják át a nyomozási dokumentációt a megyei kapitányság gazdaságvédelmi osztályának.

Mivel egyre szaporodik azoknak a lerakóhelyeknek a száma, amelyeket Bács-Kiskun megyében találtak az utóbbi időben, a rendőrség fokozottan ellenőrzi a külterületi tanyákat, raktárépületeket, mondta a szóvivő.

Kunbaja neve nem először fordul elő a Németországból érkezett hulladékbálák ügyében, ugyanis a Szinkron 99 Kft.-nek a székhelye, amelyiknek a nevére a szállítást végző kamionosok fuvarlevelei szóltak, is épp Kunbaján van. Az Index meg akarta kérdezni Halász Istvánnét, a Szinkron 99 Kft. ügyvezetőjét, azonban megkeresésünk nem járt sikerrel.

A polgármester titkolózik

A cégvezetővel azonos nevű kunbajai polgármestert ugyan sikerült elérnünk, érdemi információt azonban nem kaptunk Halász Istvántól sem. „Maguknak is van mivel foglalkozniuk, nekünk is van mivel foglalkoznunk, ne zaklassanak minket” – fogalmazott a kilencvenes évek elején olajügyekbe keveredett polgármester. Mint ismeretes, Halász István 1994 és 2002 között már betöltötte ugyanezt a pozíciót, miközben a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt csalás és adócsalás miatt.

Az elmúlt napokban Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, legutóbb pedig Kecskeméten találtak több száz hulladékbálát, melyek Németországból érkeztek az Alföldre, mindegyik a környezetre veszélytelen háztartási hulladékot tartalmazott.

Az egyetlen gyanúsított Kiskunmajsán raktározott

Kiskunmajsa déli részén, a várostól egy kilométerre áll a volt Perczel Mór laktanya, ahol 1956-1991-ig szovjet csapatok állomásoztak. A laktanya területe 40 hektár, ennek nagyjából fele a Menedék Alapítvány tulajdonában van, és menedékvárossá alakították. A laktanya többi része önkormányzati tulajdonban volt, később a telkeket különböző vállalkozóknak értékesítették. Ezek egyike az a faipari cég, amelyik bérbeadta a szemétbálák lerakására használt hangárt, a cég vezetőjét egyelőre nem tudtuk megkérdezni. A hangárt bérlő középkorú férfi az egyetlen gyanúsítottja a Németországból Bács-Kiskun megyébe érkező hulladéklerakással kapcsolatos ügynek, ellene a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult eljárás.

A volt laktanya területén Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is vásárolt ingatlant, itt működik ugyanis A cigányság foglalkoztatásáért nevű kht. A műhelyben EURO-szabványú MÁV-raklap gyártást végeznek. Beszéltünk további telektulajdonosokkal is, de a szemétlerakásról senki nem tudott részleteket elárulni. Volt olyan is, aki annak ellenére, hogy a közvetlen közelében pakoltak le 144, egyenként 2 köbméteres bálát, nem vett észre az egészből semmit, a sajtóból értesült az esetről.