Sorozatgyilkosság, olajcsapolás, prostitúció Balástyán

2002.04.18. 13:23
Balástya még mindig nagyközség, 3700-an lakják. Az 1950-es adatok szerint 6400 lakosa volt a településnek, ám sokan halnak ott meg mostanában: a demográfiai adatok szerint kétszer annyian, mint ahányan születnek. De nem ezért beszédtéma a Csongrád megyei település.
Balástyán, a Szegedtől 20 kilométerre lévő faluban titokzatos dolgok történtek. A helybéliek a falu közepén lévő presszóban nem nagypolitikai sommázatokat öblögetnek a nagyfröccsel: másról sem beszélnek, mint sorozatgyilkosságról, olajcsapolásról, feleséggyilkosról, utcalányokról, és a helyi rendőrkapitányról.

- Káosz van, de nem abban az értelemben ahogy sokan gondolják - mondja a presszó vezetője. - Itt már mindenki csak ezekről a dolgokról beszél, az újságírók, tévések elözönlötték a falut, szinte már lehetetlen ebben a légkörben dolgozni. - Nem tudok, nem akarok semmit mondani a történtekről, mert itt minden egyes szó új pletykát szül.

Miért haltak meg a lányok?

A legfőbb téma a sorozatgyilkos, akiről eddig azt lehet tudni, hogy három fiatal nőt gyilkolt meg. A pletykák alapjait az indíték, illetve annak "hiánya" jelenti. Miért ölt a balástyai sorozatgyilkos? A rendőrségi tájékoztatás szerint pusztán anyagi érdekek vezérelték, de a falubéliek közül sokan azt hiszik: a lányok a prostitúció áldozatai. - Ez hülyeség, mert itt már két éve leáldozott a prostitúciónak - vélekedik a Kamion Vendéglő egyik munkatársa. - Korábban a lányok itt álltak az E5-ös út mentén, de újabban nagyon szigorú az ellenőrzés, és nem látni őket.

Tény, hogy a rendőrség pár napja megtalálta a balástyai sorozatgyilkos harmadik áldozatát is, akit több éve gyilkoltak meg. A gyanúsított helybéli férfi már korábban beismerte, hogy ő követte el a gyilkosságokat: egy tanyára csalta a nőket, ahol végzett velük. A gyilkos csak egyiküktől tudott pénzt elvenni. A rendőrség feltételezi, hogy a férfi nem egyedül követte el a gyilkosságokat, de a tettes nem fedte fel társa kilétét.

Tízmilliós olajbiznisz

A közelmúltban olajcsapolás miatt a Csongrád megyei rendőrkapitányság előzetes letartóztatásba helyezett három balástyai férfit. A rendőrség szerint a gyanúsítottak másfél éve csapolják a MOL vezetékeit, a becsült kár tízmillió forint. A három férfi ellen eljárást folytat a Bács-Kiskun megyei rendőrkapitányság is, nagy értékű vegyszerlopás miatt.

Az Index információi szerint a csapat főnöke korábban polgárőr volt, egy autószerelő műhelyet vezetett, és igen jó kapcsolatokat ápolt azzal a kisteleki rendőrkapitánnyal, akinek nyomoznia kellett volna az olajlopás ügyében.

Sokak szerint nem véletlen, hogy most támadt ilyen vihar a falu körül, olyan ügyek miatt melyek szálai több évre visszavezethetőek. - Már védve vannak bizonyos személyek - mondta az Indexnek ezzel kapcsolatban egy neve elhallgatását kérő balástyai lakos. - Nemrégiben váltották le a korábbi rendőrkapitányt - tette hozzá.

A történtek értékelésére szerettük volna felkérni a település polgármesterét. A hivatal titkárságán azt mondták, hogy mostanában nem fogjuk elérni sem a polgármestert, sem a jegyzőt, mivel nemrégiben mindketten szabadságra mentek.

Újra elítélték a gyilkost

Ugyancsak balástyai vonatkozású az a hír, miszerint csütörtökön hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság azt a férfit, aki volt cellatársával akarta megöletni feleségét és az asszony lányát. A balástyai G. József nemrég szabadult húsz éves börtönbüntetéséből. Most egymillió forintot ajánlott volt cellatársának és egyik barátjának, ha megölik feleségét és annak lányát.

G. Józsefet korábban már életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, mert 1981-ben megölte édesapját és szomszédját, mivel azt hitte, ők jelentették fel lopás miatt. Feleségét csak azért nem tudta akkor meggyilkolni, mert annyira ittas volt, hogy egy árokba dőlt és elaludt, ahol a rendőrök rátaláltak.