Géza
-11 °C
-4 °C

Rendőröket bántalmaztak a bécsi operabál ellen tüntetők

2004.02.20. 06:08
Öt osztrák rendőr könnyebben megsérült, amikor a rendfenntartó erők csütörtökön este összecsaptak a bécsi operabál ellen tüntetőkkel.
A bécsi operabál ellen immár hagyományosnak számító tüntetésen az idén mintegy 450 ember vett részt. A felvonulók a bállal együtt elítélték a kapitalizmust és az Egyesült Államokat.

A felvonulók közül többen kövekkel és üvegekkel dobálták meg a bécsi operaház körül felsorakozott rendfenntartó erőket. A rendőrök hét tüntetőt őrizetbe vettek.

A második világháború után 48. alkalommal rendezték meg a bécsi operabált, a rendezvényhez szinte hagyományosan kapcsolódó tüntetéssel egyetemben. A város nincstelenjeinek és "söpredékének" szervezett mulatság - a szervezők bevallása szerint - fricskája az elit rendezvénynek.

Radikális Fedél nélkül

A világhírű bécsi Operabállal elleni tüntetést a "Fedél nélkül" osztrák megfelelője, az "Augustin" szervezte.

Három éve kicsit durvábbra sikerült a demonstráció: 42 embert őrizetbe vettek, 17 személy megsérült, mikor 1500-an tüntettek az oprabál ellen.

Az idei bécsi operabál nevezetesebb külföldi vendégei között volt Aleksander Kwasniewski lengyel államfő, Ana Palacio spanyol külügyminiszter és Andie MacDowell amerikai színésznő.