Ferenc
10 °C
29 °C

Robbanószert szállító kamion robbant

2005.08.11. 09:35
Legalább négyen megsérültek egy robbanószer-szállító kamion balesetében. Az ütközés után az Oklahomába tartó kamion felrobbant, a tizenhat tonna robbanószer hatalmas krátert vájt egy utahi autópályába.

Karambolozott és felrobbant egy tizenhat tonna robbanószert szállító kamion Utahban. A robbanás hatalmas krátert vájt az autópályába, de emberéletet nem követelt. A kamion vezetője még a robbanás előtt ki tudott menekülni az autóból. Az AP jelentése szerint legalább négyen, a Reuters értesülései szerint kilencen megsérültek.

Két sérültet válságos állapotban szállítottak kórházba.

Az AP jelentése szerint a kamion vezetője a karambol után még a mögötte jövő autósokat is figyelmeztetni tudta a veszélyre. Útitársa azonban életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Köddé vált

A hatóságok egyelőre nem tisztázták a baleset okát. A detonáció erejét jelzi, hogy az AP-nek nyilatkozó rendőrök szerint a kamion nagyrészt "köddé vált" a robbanásban.

A baleset egyik szemtanúja a utahi kormányzóhelyettes Gary Herbert unokaöccse, J. D. Herbert volt. A robbanás lesodorta motorjáról a fiút. "Amikor felnéztem egy hatalmas tűzgömböt láttam. Mindenfelé törmelék záporozott" - nyilatkozta.

A robbanás miatt több helyen is tüzek keletkeztek a környező dombokon, és még a közeli vasúti pálya is megsérült.

A kamion valamivel több mint tizenhat tonna, egyelőre azonosítatlan, de kereskedelmi forgalomban kapható robbanószert szállított a utahi Ensign-Bickford Spanish Fork Canyon-i üzeméből Oklahomába. Hal Jaussi, az Ensign Bickford egyik vezetője szerint a cég betartotta a robbanószer szállítására vonatkozó szabályokat, jelentette az AP.