Klaudia
-4 °C
2 °C

Akna robbant egy Pest megyei kavicsbányában

2004.10.15. 11:36
Tűzszerészek keresték az aknákat egy Vecsés és Gyál között található bányában péntek délelőtt. A detektor jelzett, de a föld annyira kemény volt, hogy kézzel nem lehetett kiásni a második világháborús robbanószerkezetet. Az akna robbant, két tűzszerész komoly, egy társuk könnyebb sérüléseket szenvedett.
Robbanás történt Vecsés és Gyál között egy kavicsbányában péntek délelőtt, három férfi megsérült, közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Lánctalppal az akna ellen

A kavicsbányában egy harcieszköz-elhárító cég aknakutatást végzett, mondta Belicza Bea, a Pest megyei Rendőrkapitányság sajtóügyeletese. Amikor jelzett a fémkereső, kézzel is ásni kezdtek, de mivel az agyagos talaj kemény volt, ez nem vezetett eredményre.

Így a kavicsbányában dolgozó lánctalpas jármű segítségét kérték az ásáshoz. Amikor a lánctalpas jármű megkezdte az ásást az egyik akna felrobbant, és három tűzszerész megsérült, mondta a sajtóügyeletes.

Ketten súlyosan sérültek

Hozzátette, ezen a területen már korábban is találtak második világháborús aknákat. A mentőszolgálathoz pénteken fél tízkor érkezett a bejelentés a robbanásról, közölte Győrfi Pál, hozzátéve: előzetesen sok sérültet jeleztek, ezért hét mentőautó és egy mentőhelikopter is a helyszínre indult.

Közölte, a helyszínen három sérültet láttak el a mentőorvosok: a bányában dolgozó ötven év körüli férfiak közül ketten súlyos, egy társuk könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülések részben égési sebek, részben a robbanás erejétől és a repeszdaraboktól keletkeztek.