Alfréd
-2 °C
2 °C

Hatszázmilliós számlacsalást lepleztek le Baranyában

2001.10.26. 22:31
Hatszázhuszonöt milliós számlacsalást lepleztek le Baranya megyében. A fiktív számlákat több vállalkozás és magánszemély állította ki az elmúlt években. Az APEH nyomozói most fejezték be a vizsgálatot, és vádemelési javaslattal átadták az ügyet az ügyészségnek.
A számlák kiállítói - 19 cég és egyéni vállalkozó - nem válogattak a hamisítványok tevékenységi körét illetően - értesült a tv2. A hamisított számlák pörkölt árpa, bányászati tartóelem, mozdonyalkatrész értékesítéséről, kettős könyvelés oktatásról szóltak, de az APEH munkatársai találtak az Európai Uniós csatlakozásról szóló előadássorozat szervezéséről is találtak számlát. A legnagyobb összegű számlán a tevékenységi kör egy "ipari park számítógépes digitális feldolgozása" volt.

A fiktív számlákat kiállító cégek a magyar mellett orosz, ukrán és moldáv tulajdonban vannak. A nyomozás legújabb eredménye, hogy egy magyar könyvelőiroda irányította a hamisszámla-forgalmat.

A cégek 625 millió forint értékben állítottak ki fiktív számlát, az állam kára eléri a 200 millió forintot. A korábban előzetesben lévő vádlottak, most szabadlábon védekezhetnek, ketten az elkövetők közül azonban szökésben vannak.