Szilvia
5 °C
16 °C

Egy barlangkutató az Esztramosról

2002.01.28. 10:54
Az Esztramos hegy az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) területén található, Bodvarákó határában - tájékoztatta az Indexet Vid Gábor barlangkutató, aki sok időt töltött az ANP különböző területein, barlangjaiban, többször járt az Esztramos barlangjaiban is.
A hegyen a bányászat a X. században kezdődött, eredetileg jó minőségű vasércet bányásztak. A vasérc az 1960-as éveinek közepére kezdett erősen fogyatkozni és a 70-es évek elején komoly kutatásokat kezdtek így találtak meg többek között a Rákóczi Barlangot (ahol a baleset történt), valamint több tucat kisebb nagyobb barlangot is.

Bányászat után turizmus

Az 1980-as évek végen, 90-es évek elején két barlangot kiépítettek az idegenforgalom céljára az egyik a már említett Rákóczi Barlang a másik a Földvári Aladár barlang. A tényleges idegenforgalom a bánya teljes bezárása után indult meg. Korábban csak szakemberek és kutatók látogathattak a barlangokat.

Különleges

A Rákóczi Barlang nem csak egyedülálló cseppköveiről nevezetes, ugyanis a falakat borsókövek és heliktitek díszítik, továbbá egyedülálló színvilága van, amelyet fokoz az, hogy két nagy tisztaságú és nagy mélységű tó látható benne.

Vannak biztonságosabb részei

Vid Gábor szerint a bányászat miatt a barlang kutatása nem nagyon volt lehetséges, bár a 2-es tóban gyakran merültek barlangászok búvárkészülékkel, mert nem túl veszélyes és bonyolult hely: a víz elég tiszta és jól lehet látni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?