Megtalálták és kihozzák a búvárt

2002.01.29. 12:30
A mentés egyik vezetője bejutott abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik - tájékoztatta az Indexet Kertész Gábor, a miskolci mentők egyik tagja. Az első információk szerint a két és fél napja bentrekedt barlangásznak is azon az úton kell kimennie, amelyen a mentő bejutott hozzá.
Több mint 74 órája tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A férfi nem tudott visszatérni a kiindulási pontra, de tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt. Jelenleg mintegy 60 búvár és mentő vesz részt a keresésben.

Megtalálták

A mentés egyik vezetője, Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja bejutott abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik - tájékoztatta az Indexet Kertész Gábor, a miskolci mentők egyik tagja. Az első információk szerint a három napja bentrekedt barlangásznak is azon az úton kell kimennie, amelyen a mentő bejutott hozzá. A mentők egy másik csoportja szerint viszont a robbantásokat kellene folytatni, hogy egy tágabb, és könnyebben járható vágaton vihessék ki a búvárt.

A kiszabadításhoz fel kell készíteni a kimerült oktatót, ennie, innia kell, és fel kell melegednie, hogy a biztonságban kijuthasson - közölte Kertész Gábor. Amennyiben ez lehetséges egy mentőorvos is lemegy az üregbe, hogy infúziót, gyógyszereket, szőlőcukrot adhasson a fiúnak. A mentés még órákig is eltarthat.

Korábban történt

- Akár órákon belül eljuthatunk a szerencsétlenül járt búvárhoz, nagyon bizakodó vagyok - nyilatkozta az Indexnek kedden hajnalban Adamkó Péter a barlangi mentők riasztásvezetője. Adamkó elmondta: váltott technikával, robbantással és bontással, két irányból próbálják megközelíteni a bajba jutott fiatalembert.

A mentők és a fiú közötti távolságot a helyszínen lévők 7-8 méterre becsülik, és számításuk szerint a robbantásos módszerrel délután bejuthatnak abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik.

Újabb merülés

- Most indulok egy új merülésre, nagyon remélem, most sikerül bejutni Zsolthoz - mondta az Indexnek Czakó László, a mentés egyik vezetője. A miskolci speciális mentők 2 óra múlva csatlakoznak újra a mentéshez - tájékoztatott a csoport vezetője, Lehóczky István.

A mentés helyszínére már korábban megérkezett az a vegyszer, amely kicsapja a vízben lévő nagyon finom iszapot, ezáltal a látótávolság megnövekedhet, és a búvárok könnyebben odatalálhatnak a bajba jutott férfihoz. A sziklavésés is folytatódik: egy az üötvefúróhoz hasonló szerkezettel haladnak a sziklafalban előre.

Méterekre vannak tőle

A riasztásvezető elmondta: a víz alatt és a hasadékon keresztül folyamatosan tartják a kapcsolatot a búvárral, akinek a körülményekhez képest kielégítő az állapota. A korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben a kutatóbúvár nincs víz alatt, hanem egy kis padkán ülve várja a megmentésére érkezőket.

A barlangban 11 fok van, ezért nagy a kihűlés veszélye, főleg, hogy egyelőre élelmet sem sikerült juttatni a búvárnak.

Biztosítókötél nélkül reménytelen

- Több körülmény is arra mutat, hogy a szabályokat betartó, és tapasztalt búvár került bajba az Esztramos barlangban - mondta az Indexnek Medek Miklós búvároktató.

- Miután észrevette, hogy elszakadt a biztosítókötele, valószínűleg megpróbált visszajutni a bejárathoz, ám a felkavarodott vízben, a zegzugos járatokban nem talált vissza, és kénytelen volt meghúzódni egy kürtőben, ahol legalább levegőhöz jutott. Én magam is jártam abban a barlangban: valóban nagyon zegzugos, és biztosítókötél nélkül nem sok az esély a kiindulási pont megtalálására.

Gyakran egyedül mennek

A szakember elmondása szerint gyakran előfordul, hogy tapasztalt búvárok egyedül mennek a barlangrendszerben, éppen az olyan szűk járatok miatt, ahol amúgy sem tudnának együtt haladni.

A barlang bejáratánál jól felszerelt rohammentő áll készenlétben, Miskolcon pedig egy mentő helikopter. A mentők riasztásvezetője az Indexet úgy tájékoztatta: a mentés helyszínén van a fiatalember családja, édesapja, édesanyja és felesége is.