Véget ért a médiabörtön

2000.06.14. 13:45
A Big Brother tévéshow 100 napig futó német változata vasárnap este ért látványosan a végére. Egy potsdami asztalos fiatalember vitte el a negyedmillió márkás fődíjat. Egyes jelekből megfigyelők arra következtetnek, hogy az adásban semmi sem történt véletlenül. Azóta kiszivárgott a titkos szabálygyűjtemény, és az is kiderült, a show alatt részletesen instruált szereplőknek ezután minden bevételükből tejelniük kell. Eközben javában szervezik több európai országban a show saját változatát.
Johnt a kisfia várja haza
A "Big Brother" néven elhíresült tévéshow ősszel számos európai országban adásba kerül. Szeptember 13-án kezdődik az olasz változat a Canale 5 adón. Később Portugália, Svájc, Svédország és Belgium következik. Hollandiában, ahonnan az ötlet származik, szintén készülnek egy második fordulóra. Az európai sikereken felbuzdulva az amerikai CBS július 6-án indítja a saját Big Brother-jét.

A Németországban most lefutott show-t az RTL2 nagy sikernek tartja, és már szeptemberben versenybe indul a következő csapat. Az RTL2 szerint az adás "pozitív életeszményt" közvetített. Miután a "kettes számú adón" sikeres volt a próba, a következő részbe az RTL is be akar szállni. Azt fontolgatják, hogy a második részben megváltoztatják a dramaturgiát. Például visszafognak a "luxuskörülményeken" - jelentette be az adás vezető rendezője. Arra akarják rávenni a szereplőket, hogy egyszerűbb táplálékon vegetáljanak. (Biztos javítja a nézettséget néhány mutatós közeli felvétel a leépült szereplőkről, netán egy skorbuttól meglazult fogazat látványa - a szerk.)

Mindent a nézettségért

A kritikusai által csak "médiabörtönnek" és "emberkísérletnek" csúfolt show márciusban kezdődött Köln mellett. A 150 négyzetméteres konténerlakásba 10 szereplő költözött be, és minden percüket kamerák követték. A nézők kéthetente, emelt díjas telefonszámokat hívogatva szavaztak, hogy ki repüljön ki a közösségből. Összesen 14-en járták meg a házat. Többen önként kiléptek, a helyükre új szereplők jöttek, sőt a nézettséget felturbózandó médiasztárok is beköltöztek egy-egy napra az üvegfalú házba. A legmagasabb, 30 százalék feletti nézettséget Verona Feldbusch tévésztár beköltözésekor érte el a show.

Az RTL2 visszautasította a hesseni magántelevízókat felügyelő tartományi hivatal vádjait, miszerint a nagyobb nézettség érdekében szándékosan szította volna az ellentétet a konténerlakók között. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) információi szerint ugyanakkor a 100 napos sorozat, illetve az interneten folyamatosan közvetített élő szappanopera története egyáltalán nem spontán alakult.

Titkos instrukciók

"Kérjük vigye magával a házba ezt a szabálygyűjteményt. Amikor elhagyja a házat, azonnal adja le a rendezőknél. Ezt az iratot nem szabad lemásolni, vagy bármilyen formában sokszorosítani és továbbadni." Ezt a szöveget akkor hozta le a FAZ, amikor véget ért a sokat kritizált élő tévéshow német változata. A lap úgy tudja, a nagy nyereményre áhítozó szereplőkkel olyan szerződést írattak alá, hogy tartják magukat ehhez a részletes viselkedési kódexhez.

Az utolsó három szereplő: John, Andrea és Jürgen
Nem került eddig nyilvánosságra, hogy a bekamerázott területre beküldött szereplők a show kezdete előtt egy titkos szabálygyűjteményt bifláztak, és menet közben is kaptak viselkedési instrukciókat. Kirúgatás terhe mellett szigorúan tilos volt a külvilággal felvenni a kapcsolatot. A szabálygyűjtemény még arra is tartalmazott előírásokat, mi a teendő, ha ejtőernyősök landolnak a kertben. (Ami aztán valóban meg is történt, az osztrák rajongókat magánlaksértésért feljelentette a rendező cég. Az adott esetre egyébként az volt az instrukció, hogy a szereplők meneküljenek a házba és zárkózzanak be.) Hasonló szigorú titoktartási kötelezettség terhelte az előválogatott szereplőket is. Például arra figyelmeztették őket, ha felhívják magukra a sajtó figyelmét, azonnal kizárják őket a Big Brother-csapatból.

A Bild am Sonntag című magazin úgy értesült, a show résztvevőivel jóelőre olyan szerződést írattak alá, miszerint a reklámmegbízásokból és tv-szereplésekből származó bevételeik egy részét - egyes esetekben 50 százalékot - le kell adniuk az Endemolnak. 2000 márkás összegig csak 20 százalékot + ÁFA a lefölözött rész, kétezer márka felett viszont a pénz felét át kell engedni. Ezen kívül a szervező cég jogosult a szereplők nevében és terhére mindenféle szerződést, dokumentumot és egyezséget aláírni. Német jogi szakértők szerint ez egy erkölcstelen rabszolgaszerződés, az Endemol szerint viszont ők csak a játékosok karrierépítését segítik, és az egyezséget bárki bármikor felmondhatja.

John a győztes

Az ötlet

Tavaly Hollandiában élte meg első változatát a Big Brother show. Az Endemol azóta szabadalmaztatott ötlete szerint 10 ember virtuális üvegkalitkában tengeti mindennapjait. A bekamerázott épületben a viták és veszekedések, a fürdés vagy borotválkozás nem marad tanúk nélkül: a nézők milliói csámcsoghatnak a fejleményeken.

Hajszálnyi többséggel nyerte meg a 250 ezer márkás fődíjat John, aki a show kedvéért feleségét és egyéves kisfiát hagyta otthon Potsdamban. A munkanélküli 26 éves asztalos már a győzelem éjszakáján bejelentette, hogy az utolsó napig vele maradt két lakótársának, Andreának és Jürgennek 25-25 ezer márkát ad.

A végszavazás eredménye egyébként elég érdekesen alakult. Elméletileg a nézők szavazata számított mindig, de a titkos szabálygyűjtemény egyik kacifántosan fogalmazott pontja szerint a rendező cég "megvétózhatja" a kiesésre ítélt szereplő kijelölését. Vagyis az volt a szabály, hogy nem a nézőké az utolsó szó. Ilyenformán érthető, hogy az igen népszerű, az utolsó percig egyértelmű favoritnak számító Jürgent hogyan nyomhatta le "hajszálnyi különbséggel" (50,4 százaléknyi szavazattal) a potsdami versenyző. Jürgen volt a kedvenc, és így saját erőből médiaszereplővé vált. A televarrt John felfuttatásához viszont jól jöhetett, ha ő lesz a győztes.

  • Csok