Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget ért a médiabörtön

2000.06.14. 13:45
A Big Brother tévéshow 100 napig futó német változata vasárnap este ért látványosan a végére. Egy potsdami asztalos fiatalember vitte el a negyedmillió márkás fődíjat. Egyes jelekből megfigyelők arra következtetnek, hogy az adásban semmi sem történt véletlenül. Azóta kiszivárgott a titkos szabálygyűjtemény, és az is kiderült, a show alatt részletesen instruált szereplőknek ezután minden bevételükből tejelniük kell. Eközben javában szervezik több európai országban a show saját változatát.
Johnt a kisfia várja haza
A "Big Brother" néven elhíresült tévéshow ősszel számos európai országban adásba kerül. Szeptember 13-án kezdődik az olasz változat a Canale 5 adón. Később Portugália, Svájc, Svédország és Belgium következik. Hollandiában, ahonnan az ötlet származik, szintén készülnek egy második fordulóra. Az európai sikereken felbuzdulva az amerikai CBS július 6-án indítja a saját Big Brother-jét.

A Németországban most lefutott show-t az RTL2 nagy sikernek tartja, és már szeptemberben versenybe indul a következő csapat. Az RTL2 szerint az adás "pozitív életeszményt" közvetített. Miután a "kettes számú adón" sikeres volt a próba, a következő részbe az RTL is be akar szállni. Azt fontolgatják, hogy a második részben megváltoztatják a dramaturgiát. Például visszafognak a "luxuskörülményeken" - jelentette be az adás vezető rendezője. Arra akarják rávenni a szereplőket, hogy egyszerűbb táplálékon vegetáljanak. (Biztos javítja a nézettséget néhány mutatós közeli felvétel a leépült szereplőkről, netán egy skorbuttól meglazult fogazat látványa - a szerk.)

Mindent a nézettségért

A kritikusai által csak "médiabörtönnek" és "emberkísérletnek" csúfolt show márciusban kezdődött Köln mellett. A 150 négyzetméteres konténerlakásba 10 szereplő költözött be, és minden percüket kamerák követték. A nézők kéthetente, emelt díjas telefonszámokat hívogatva szavaztak, hogy ki repüljön ki a közösségből. Összesen 14-en járták meg a házat. Többen önként kiléptek, a helyükre új szereplők jöttek, sőt a nézettséget felturbózandó médiasztárok is beköltöztek egy-egy napra az üvegfalú házba. A legmagasabb, 30 százalék feletti nézettséget Verona Feldbusch tévésztár beköltözésekor érte el a show.

Az RTL2 visszautasította a hesseni magántelevízókat felügyelő tartományi hivatal vádjait, miszerint a nagyobb nézettség érdekében szándékosan szította volna az ellentétet a konténerlakók között. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) információi szerint ugyanakkor a 100 napos sorozat, illetve az interneten folyamatosan közvetített élő szappanopera története egyáltalán nem spontán alakult.

Titkos instrukciók

"Kérjük vigye magával a házba ezt a szabálygyűjteményt. Amikor elhagyja a házat, azonnal adja le a rendezőknél. Ezt az iratot nem szabad lemásolni, vagy bármilyen formában sokszorosítani és továbbadni." Ezt a szöveget akkor hozta le a FAZ, amikor véget ért a sokat kritizált élő tévéshow német változata. A lap úgy tudja, a nagy nyereményre áhítozó szereplőkkel olyan szerződést írattak alá, hogy tartják magukat ehhez a részletes viselkedési kódexhez.

Az utolsó három szereplő: John, Andrea és Jürgen
Nem került eddig nyilvánosságra, hogy a bekamerázott területre beküldött szereplők a show kezdete előtt egy titkos szabálygyűjteményt bifláztak, és menet közben is kaptak viselkedési instrukciókat. Kirúgatás terhe mellett szigorúan tilos volt a külvilággal felvenni a kapcsolatot. A szabálygyűjtemény még arra is tartalmazott előírásokat, mi a teendő, ha ejtőernyősök landolnak a kertben. (Ami aztán valóban meg is történt, az osztrák rajongókat magánlaksértésért feljelentette a rendező cég. Az adott esetre egyébként az volt az instrukció, hogy a szereplők meneküljenek a házba és zárkózzanak be.) Hasonló szigorú titoktartási kötelezettség terhelte az előválogatott szereplőket is. Például arra figyelmeztették őket, ha felhívják magukra a sajtó figyelmét, azonnal kizárják őket a Big Brother-csapatból.

A Bild am Sonntag című magazin úgy értesült, a show résztvevőivel jóelőre olyan szerződést írattak alá, miszerint a reklámmegbízásokból és tv-szereplésekből származó bevételeik egy részét - egyes esetekben 50 százalékot - le kell adniuk az Endemolnak. 2000 márkás összegig csak 20 százalékot + ÁFA a lefölözött rész, kétezer márka felett viszont a pénz felét át kell engedni. Ezen kívül a szervező cég jogosult a szereplők nevében és terhére mindenféle szerződést, dokumentumot és egyezséget aláírni. Német jogi szakértők szerint ez egy erkölcstelen rabszolgaszerződés, az Endemol szerint viszont ők csak a játékosok karrierépítését segítik, és az egyezséget bárki bármikor felmondhatja.

John a győztes

Az ötlet

Tavaly Hollandiában élte meg első változatát a Big Brother show. Az Endemol azóta szabadalmaztatott ötlete szerint 10 ember virtuális üvegkalitkában tengeti mindennapjait. A bekamerázott épületben a viták és veszekedések, a fürdés vagy borotválkozás nem marad tanúk nélkül: a nézők milliói csámcsoghatnak a fejleményeken.

Hajszálnyi többséggel nyerte meg a 250 ezer márkás fődíjat John, aki a show kedvéért feleségét és egyéves kisfiát hagyta otthon Potsdamban. A munkanélküli 26 éves asztalos már a győzelem éjszakáján bejelentette, hogy az utolsó napig vele maradt két lakótársának, Andreának és Jürgennek 25-25 ezer márkát ad.

A végszavazás eredménye egyébként elég érdekesen alakult. Elméletileg a nézők szavazata számított mindig, de a titkos szabálygyűjtemény egyik kacifántosan fogalmazott pontja szerint a rendező cég "megvétózhatja" a kiesésre ítélt szereplő kijelölését. Vagyis az volt a szabály, hogy nem a nézőké az utolsó szó. Ilyenformán érthető, hogy az igen népszerű, az utolsó percig egyértelmű favoritnak számító Jürgent hogyan nyomhatta le "hajszálnyi különbséggel" (50,4 százaléknyi szavazattal) a potsdami versenyző. Jürgen volt a kedvenc, és így saját erőből médiaszereplővé vált. A televarrt John felfuttatásához viszont jól jöhetett, ha ő lesz a győztes.