Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Újra fertőzött Romániában a madárinfluenza

2005.12.04. 08:54
Vesztegzárat rendeltek el Ciocilében a romániai Braila megyében. A térségben a második településen találtak a madárinfluenza H5 vírustörzsével fertőzött madarakat.

Másodízben fedezték fel a madárinfluenza vírusát Romániában, a Duna deltáján kívüli területen. A hivatalos közlés szerint ezúttal az ország délkeleti részén fekvő Braila megyében, Ciocile településen észlelték szombaton a madárinfluenza H5 vírusát. A helyi hatóságok megerősítették, hogy a települést azonnal zárlat alá vették, s haladéktalanul megkezdődött a szárnyasok elpusztítása, ami vasárnap is folytatódni fog.

Ciocile Scarlatesti település szomszédságában fekszik, ahol november utolsó hetében először észlelték a fertőző vírust Duna-deltán kívüli területen. A televízió híradása szerint nyolc baromfin bukkantak az influenza H5 vírusára. Scarlatestiben a vírus jelenlétének észlelésekor 15 ezer háziszárnyast pusztítottak el.

Azt, hogy a vírus az emberre is veszélyes N1-típusáról van-e szó, a későbbi laboratóriumi vizsgálatok állapítják meg.

Szeptember óta immár a tizenegyedik romániai teleülésen bukkantak madárinfluemza-vírusra, túlnyomó többségben Duna-deltai településeken. Románia volt az első európai ország, ahol madárinfluenzás esetet észleltek.