Nyilvános az influenzajárvány-vészforgatókönyv

2005.10.14. 13:34
Nyilvánosságra hozta a kormány az influenza-világjárvány esetére kidolgozott vészforgatókönyvnek a titkosítás alól feloldott részeit. A válságterv szerint a védőoltásokat akkor kezdik osztani, ha a vírus már Magyarországon is fertőz. A terv legradikálisabb részei a Karanténozás, nyilvános szórakozóhelyek és iskolák bezárása és végső esetben a rendőrség bevetése.
Rövidítések
NIPT Nemzeti Influenza Pandémiás Terv
KKB Kormányzati Koordinációs Bizottság
OpT Operatív Törzs
JVM Járványügyi Védekezési Munkabizottság
NIPP Nemzeti Influenza Pandémia Prevenciós Bizottság
OEK Országos Epidemiológiai Központ
OKF BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A héten feloldották a világméretű influenzajárvány esetén foganatosítandó intézkedéseket tartalmazó forgatókönyv egyes részeinek titkosságát, és pénteken az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta a 26 oldalas dokumentumot .

A nemzeti influenzapandémiás terv (a pandémia jelentése világjárvány) célja a dokumentum szerint a járvány felszámolása, a megbetegedettek egészségügyi ellátásának biztosítása (a megbetegedések, a szövődményes esetek és a halálesetek számának csökkentése), a lakosság tájékoztatása - ezzel "a pánik megelőzése" -, és az, hogy a tervben meghatározott intézkedések fenntartsák a nemzetgazdaság működőképességét, a közigazgatást, és az ország védelmét.

A világjárványt a vészforgatókönyv hat fázisra osztja fel. Az első két szakasz az úgynevezett interpandémiás időszak. Az első fázisban emberből nem mutatnak ki új influenzavírus-altípust, de olyan vírusaltípus előfordulhat állatokban, amely már okozott emberi megbetegedést; ugyanakkor ha állatokban jelen is van, az emberek megfertőződésének, megbetegedésének kockázata alacsony. A második fázisban "a cirkuláló állati influenzavírus-altípus már komoly megbetegedési kockázatot jelent" az embereknek is.

A válságterv

Az úgynevezett pandémiás riasztás a harmadik fázisnál kezdődik. Ekkor az állati influenzavírusnak már van emberi fertőzéseket okozó altípusa, de ez a vírus emberről emberre még nem terjed, legfeljebb nagyon ritkán, közeli érintkezéssel. A válságforgatókönyv szerint ekkor:

– Az Egészségügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kezdeményezi a KKB elnökénél, hogy a Határőrség, a VPOP és az OKF készüljön fel az egészségügyi hatósággal való együttműködésre és a pandémiával kapcsolatos feladataikra.

A járvány következő - negyedik és ötödik - szakaszában a vírus már emberről emberre is terjed, a megbetegedések kisebb-nagyobb gócokban jelentkeznek, de a járvány még kis területre korlátozódik. A válságterv szerint ekkor:

– Az országos tisztifőorvos kezdeményezi az EüM-nél a költségvetési források biztosítását a pandémiás tervben megfogalmazott, az ÁNTSZ felelősségi körébe tartozó intézkedések végrehajtásához.

– Az EKI áttekinti az Állami Egészségügyi Tartalékban lévő és az egészségügyi intézmények támogatásához átadható gyógyszerek, egészségügyi anyagok és eszközök készleteit, és tájékoztatja a minisztériumot e készletek mennyiségéről és helyéről.

– Az ÁNTSZ - a Határőrség közreműködésével - ellenőrzi a járványveszélyes területekről érkezőket a kijelölt határátkelő helyeken, határátlépési pontokon; az influenza gyanús személyeket kiszűri és elkülöníti.

– Az ÁNTSZ kijelöli a határátkelésnél kiszűrt influenzagyanús emberek megfigyelését ellátó gyógyintézeteket.

A hatodik szakaszban a járvány fokozott intenzitással terjed a lakosság körében. A nyolc alszintre osztott válságtervszakasz az első lépésben a járvány európai megjelensével számol. Szigorítják a beutazók vizsgálatát és a fertőzöttek karanténozását, és beadják az első oltásokat is:

– Az ÁNTSZ - a határőrség közreműködésével - fokozza a határátkelőhelyeken a járványveszélyes területekről érkezők ellenőrzését, az influenzagyanús személyek kiszűrését és elkülönítését.

– A minisztérium az országos tisztifőorvos útján elrendeli az influenzában megbetegedettek gyógykezelésére rendelkezésre álló - továbbá a járvány időszakára ideiglenesen kialakítható - fertőzőbeteg-osztályok "ágyszámának biztosítását".

– Az ÁNTSZ elrendeli az egészségügyi dolgozók és az ország működőképességének fenntartásában fontos szerepet betöltő személyek védőoltásának megkezdését. Ha a szükséges oltóanyag még nem állna rendelkezésre, az oltások megkezdéséig az egészségügyi dolgozók "antivirális prevencióban" részesítik.

A hatodik szint negyedik alszintjén a járvány eléri Magyarországot, és előbb regionálisan, majd országosan is megbetegedéseket okoz. Ekkor - a járvány elleni védekezés érdekében - korlátozhatják a mozgásszabadságot, és a rendőrség is bekapcsolódhat a kényszerintézkedések betartatásába:

– Az országos tisztifőorvos
     – szükség esetén korlátozza az oktatási intézmények és a tömeges szórakozóhelyek látogatását;
     – elrendeli a rizikócsoportok oltásának megkezdését, a "térítésmentes influenza elleni oltóanyag" folyamatos elosztását és kiszállítását;
     – elrendeli a betegek kezeléséhez szükséges "preventív és antivirális" szerek elosztását.

– Amennyiben a járvány lefolyása szükségessé teszi, az országos tisztifőorvos javaslatára az egészségügyi miniszter a járvány által érintett megyékre vagy az ország egész területére egészségügyi katasztrófa-helyzetet hirdethet ki, és erről tájékoztatja a KKB elnökét és a KKB OpT vezetőjét.

– A kórházak - pótágyak beállításával, ágyfelszabadítással, ideiglenes átprofilírozással, a betegfelvétel meghatározott prioritások mellett történő korlátozásával, a halasztható beavatkozások átütemezésével, a személyi állomány átcsoportosításával - növelik a fertőzőbeteg-ellátó kapacitásaikat.

     – A világjárvány időszakában csak a feltétlenül kórházi kezelést igénylő betegek maradhatnak a kórházakban, illetve csak ilyen betegeket szabad felvenni. A nem életmentő beavatkozásokat, kivizsgálásokat el kell halasztani a járvány utánra.

     – Számítani kell arra, hogy a betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók egy része megbetegedik - még akkor is, ha időben beoltják őket -, és kiesik a munkából. Katasztrófa méretű járványnál az ellátásba - önkéntes alapon - bevonhatók a nyugdíjas egészségügyi dolgozók, a karitatív és egyházi szervezetek aktivistái, az egészségügyi oktatási intézmények hallgatói is.

– A minisztérium az ÁNTSZ útján elrendeli, hogy a szabad ágyakat, továbbá az influenzások ellátáshoz szükséges orvosi eszközök elérhető mennyiségét, szabad kapaciását naponta jelentsék a kórházaknak.

– Az országos tisztifőgyógyszerész folyamatosan figyelemmel kíséri az influenza és a szövődmények kezelésére szolgáló készítmények és az antivirális szerek forgalmát és a készleteket. Intézkedik, illetve javaslatokat tesz a folyamatos ellátás érdekében, és minderről folyamatosan tájékoztatja a JVM-et.

– A megyei (fővárosi) tisztifőorvosok szükség esetén látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, valamint "szorgalmazzák a házi betegellátást a rendelőkben történő betegellátással szemben".

– Az ÁNTSZ elrendeli a még be nem oltott emberek beoltását. Ehhez be kell tartani egy ún. "szakmai prioritási sorrendet".

– Szükség esetén az egészségügyi hatóság járványügyi intézkedéseinek betartatásában közreműködik az ORFK is.

A járvány végét az ÁNTSZ jelenti be hivatalosan. Ezután újra a terv felkészülési szakaszai lépnek életbe, és amennyiben a járvány újra támadna, ismétlődnek a feladatok is.

A részletes tervet innen töltheti le.

Nagy-Britanniában jobban félnek

Nagy-Britanniában már az év elején részletes terveket dolgoztak ki az influenza-világjárványra. A brit lakosság harmadának halálával számoló tervben a magyarnál drasztikusabb intézkedéseket is terveztek, többek között a nagyvárosok kiürítését, karanténba zárását. Jellemző a britek félelmeire, hogy felfújható hullaházak beszerzésével készültek fel az áldozatok várhatóan nagy számára.