Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Oda-vissza mászkál a hőkezelt pulyka

2007.02.12. 12:23
Folyamatos és kölcsönös az árumozgás a madárinfluenza-járvány által érintett Bernard Matthews angliai és magyarországi üzemei között, válaszolták a magyarok a brit vádakra, miszerint Magyarországról került Nagy-Britanniába a madárkór. Az állatorvosok szerint minden rendben van.

Hőkezelt pulykatermékek érkeztek Magyarországra a madárinfluenza miatt már zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról, nyilatkozta a Chanel 4 televíziónak Bognár Lajos, a magyar főállatorvos helyettese. Tájékoztatása szerint a múlt héten hat teherautó érkezett Magyarországra a Sága Foods-t birtokló Bernard Matthews brit baromfifeldolgozó a madárinfluenza miatt lezárt suffolki telepéről.

A brit szállítmányokban hőkezelt, azaz teljesen veszélymentes pulykahús volt, hiszen a madárinfluenza H5N1 vírusa hőre elpusztul – azaz a hőkezelt termék a megfőzötthöz hasonlóan veszély nélkül fogyasztható.

Óvatos a baromfival
az Egyesült Arab Emírségek
Az Egyesült Arab Emírségek tilalom alá helyezte hétfőn a Magyarországról származó élő szárnyasok, illetve baromfitermékek bevitelét a madárinfluenza-vírus terjedésének megakadályozása érdekében, jelentette a WAM, az emírségek hivatalos hírügynöksége. A tiltó rendeletet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta ki. Az emírségek szombaton már hasonló tilalmat léptetett életbe Nagy-Britanniával szemben, ahol ugyancsak madárinfluenza-fertőzést észleltek a baromfiállományban. (MTI)

Korábban a brit tisztiorvosi kar vádolta azzal Magyarországot, hogy a madárinfluenza miatt lezárt területekről szállítottak húst Nagy-Britanniába. A Sunday Telegraph riportja szerint a Bernard Matthews egy olyan kecskeméti vágóhídról hozott a suffolki feldolgozóba pulykahúst még a múlt héten is, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-góctól, ám az illetékes brit állatorvosok ennek ellenére nem állították le a behozatalt.

A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója a minap azonban azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak". A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A BBC hétfői budapesti tudósítása szerint Magyarországon "most már érezhetők a felháborodás és a düh kezdeti jelei" amiatt, hogy a britek folyamatosan a magyarokra mutogatnak a madárinfluenza miatt, és a magyar hatóságok ezért igyekeznek hangsúlyozni, hogy "a kereskedelem kétirányú". A BBC tudósítójának a magyar agrártárcánál azt mondták: novemberig visszamenőleg összegyűjtik a két ország közötti export- és importforgalom teljes dokumentációját, és a dossziét kedden benyújtják a brüsszeli EU-bizottságnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?