István, Vajk
19 °C
33 °C

Oda-vissza mászkál a hőkezelt pulyka

2007.02.12. 12:23
Folyamatos és kölcsönös az árumozgás a madárinfluenza-járvány által érintett Bernard Matthews angliai és magyarországi üzemei között, válaszolták a magyarok a brit vádakra, miszerint Magyarországról került Nagy-Britanniába a madárkór. Az állatorvosok szerint minden rendben van.

Hőkezelt pulykatermékek érkeztek Magyarországra a madárinfluenza miatt már zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról, nyilatkozta a Chanel 4 televíziónak Bognár Lajos, a magyar főállatorvos helyettese. Tájékoztatása szerint a múlt héten hat teherautó érkezett Magyarországra a Sága Foods-t birtokló Bernard Matthews brit baromfifeldolgozó a madárinfluenza miatt lezárt suffolki telepéről.

A brit szállítmányokban hőkezelt, azaz teljesen veszélymentes pulykahús volt, hiszen a madárinfluenza H5N1 vírusa hőre elpusztul – azaz a hőkezelt termék a megfőzötthöz hasonlóan veszély nélkül fogyasztható.

Óvatos a baromfival
az Egyesült Arab Emírségek
Az Egyesült Arab Emírségek tilalom alá helyezte hétfőn a Magyarországról származó élő szárnyasok, illetve baromfitermékek bevitelét a madárinfluenza-vírus terjedésének megakadályozása érdekében, jelentette a WAM, az emírségek hivatalos hírügynöksége. A tiltó rendeletet a környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta ki. Az emírségek szombaton már hasonló tilalmat léptetett életbe Nagy-Britanniával szemben, ahol ugyancsak madárinfluenza-fertőzést észleltek a baromfiállományban. (MTI)

Korábban a brit tisztiorvosi kar vádolta azzal Magyarországot, hogy a madárinfluenza miatt lezárt területekről szállítottak húst Nagy-Britanniába. A Sunday Telegraph riportja szerint a Bernard Matthews egy olyan kecskeméti vágóhídról hozott a suffolki feldolgozóba pulykahúst még a múlt héten is, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-góctól, ám az illetékes brit állatorvosok ennek ellenére nem állították le a behozatalt.

A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója a minap azonban azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak". A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A BBC hétfői budapesti tudósítása szerint Magyarországon "most már érezhetők a felháborodás és a düh kezdeti jelei" amiatt, hogy a britek folyamatosan a magyarokra mutogatnak a madárinfluenza miatt, és a magyar hatóságok ezért igyekeznek hangsúlyozni, hogy "a kereskedelem kétirányú". A BBC tudósítójának a magyar agrártárcánál azt mondták: novemberig visszamenőleg összegyűjtik a két ország közötti export- és importforgalom teljes dokumentációját, és a dossziét kedden benyújtják a brüsszeli EU-bizottságnak.