Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Beteg csirkéket csókolgatott a madárinfluenzás kislány

2006.01.11. 09:23
Házikedvencként szerette családja csirkéit egy madárinfluenzával megfertőződött török kislány. A WHO kutatói szerint a gyermekek és az állatok intim kapcsolata komoly veszélyt jelent, felvilágosító munkával kéne megakadályozni a madárinfluenza állatról emberre terjedését.

Házikedvencként bánt családja csirkéivel a nyolcéves Sumeyya Mamuk. A török kislány simogatta, kényeztette a madarakat, amikor pedig megbetegedtek, megölelgette őket és búcsúcsokot lehelt csőrükre, írja az AP. Másnap reggel bedagadt szemekkel, felpuffadt arccal és magas lázzal ébredt. A tesztek öt nappal később megerősítették, hogy elkapta a madárinfluenza emberre is veszélyes, potenciálisan halálos H5N1 vírusát.

Csirkés kézzel törölte könnyeit

"A csirkék megbetegedtek, az egyik felpufadt, ő meg megsimogatta. Mondtuk, hogy ne. De ő nagyon szerette a csirkéket" - mesélte Abdulkerim Mamuk, a nyolcgyermekes család feje. Amikor anyja is rajtakapta, hogy beteg madarat ölelget, rárivalt és meglegyintette. A kislány sírva szaladt el, könnyeit azzal a kezével törölte le, amivel előtte a haldokló csirkét ölelte.

A kislány mégis szerencsésnek számít. A betegség olyan intenzív tünetekkel jelentkezett, hogy már a teszteredmények előtt megfelelő kezelésben részesítették orvosai. Néhány nehéz nap után állapota javulne kezdett. Három másik török gyermek már kevésbé volt szerencsés az országban, ahol eddig legalább tizenöt embert fertőzött meg a madárinfluenza.

nevelni kell a gyerekeket

Guenal Rodier, az ENSZ Egészésgügyi Világszervezetének (WHO) a kutatója szerint Sumeyya esete tipikus. Délkelet-Ázsiában - a törökországi fertőzésekig kizárólag itt fertőzött meg embereket is a kór - is gyermekek betegedtek meg elsősorban. Rodier szerint a gyermekek általában komfortosabban érzik magukat az állatokkal, mint a felnőtek, azaz ők az elsőszámú rizikócsoport.

A kutató éppen ezért a felvilágosító munka fontosságát hangoztatta. Ha a gyermekeket nem tudják távol tartani a fertőzött állatoktól, egyre több ember kaphatja el a vírust. Ez pedig jelentősen növeli az emberről emberre is terjedni képes, világjárványt okozó mutáció kialakulásának veszélyét.