Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Mária terhes, Isten hím a legújabb Biblia-fordításban

2002.01.29. 11:52
Nemileg "elkötelezetlenebb" bibliafordítással rukkolt ki a Nemzetközi Biblia Társaság nevű amerikai evangéliumi protestáns szervezet. A társaság célja, hogy a Bibliát a fiatalabb generációk számára is érthetővé tegye, ezért nem csak nemi kérdésekben frissítették az eddigi fordítás szövegét, de közérthetőbb formában közölték az archaikus jelzőket is.
Isten gyermekei, fivérek és nővérek - áll ezentúl a Biblia legújabb, immár nemileg korrekt angol fordításában az "Isten fiai" és a "fivérek" helyén. A Napjaink Új Nemzetközi Változata alcímet viselő kiadás célja a kiadó Nemzetközi Biblia Társaság szerint az új, fiatal generáció megszólítása.

Isten továbbra is hímnemű

A fordítás mindenesetre nem esik az avantgárd relativizáció hibájába, csak azokon a helyeken vált nemileg semleges formára, ahol a mű nem egyértelműen utal nemre. Például alkalmanként a nemileg meghatározatlan "they" (ők) váltja az eddigi hímnemű egyesszámú "he"-t (ő). Viszont minden egyes hivatkozásban fenntartják a hímnemű alakot, amennyiben az Istenre utal - mondta el Peter Bradley, a Nemzetközi Biblia Társaság szóvivője.

'Az a sok lőn, meg a vala'

Bár sokan úgy gondolják, az új fordítás nemileg semleges, a szóvivő a CNN-nek nyilatkozva elmondta, szerinte az új fordítás "nemileg pontos". A fordítás további újításai közé tartozik az egyszerűbb, köznapibb nyelvhasználat azokon a helyeken, ahol ez könnyíti a megértést és nem befolyásolja a jelentést. Így például Mária esetében a "találtaték viselősnek az szentlélektől" helyén az egyszerűbb "terhes" jelzőt részesíti előnyben az új kiadás.

Az Újszövetség frissített fordítása már tavasszal kapható lesz, a teljes Bibliát azonban csak 2005-re ígéri a kiadó. Az új fordítás mellet továbbra is kapható lesz a régebbi változat, az 1978-ban megjelent Új Nemzetközi Változat is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?