Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Örökkévalót nehéz perbe fogni

2002.01.25. 12:27
Az Európai Parlament elé került egy anglikán lelkipásztor három éve húzódó ügye, aki diszkriminálva érzi magát, mivel a brit törvények szerint munkaadója maga az isten. A hátrányos helyzetű papot nem a főnök személye zavarja, hanem az a tény, hogy isten alkalmazottjaként nincsenek munkavállalói jogai, így fellebbezni sem tudott, amikor 1999-ben kirúgták a parókiáról.
Első hallásra nem is tűnik rossz munkának az olyan, ahol az ember főnöke maga a világ teremtője, bár nyilván nem olyan egyszerű béremelést követelni vagy asztal alá inni a főnököt, mint egy halandók által vezetett részvénytársaságnál.

És egyáltalán: hány nap fizetett szabadságot tarthat jogosnak az Örökkévaló? A dolog a gyakorlatban azonban még több problémát okoz, mint azt gondolnánk.

Földhöz ragadtak

Mivel transzcendens munkaügyi bíróságok még Nagy-Britanniában sincsenek, Ray Owen reménytelen helyzetbe került, amikor a lichfieldi püspök nem újította meg lelkipásztori szerződését a hanley-i parókián. A makacs pap nem nyugodott bele abba, hogy nem kereshet jogorvoslatot munkaügyi bíróságon és ügyét elvitte az Európai Parlamentig.

"Nem az kérdés, hogy a püspök megalapozottan rúgta-e ki a papot, hanem az, hogy egyházi szolgálatban álló személyként Owennek nincsenek meg azok a jogai, amelyek minden munkavállalót megilletnek" - érvelt a Guardian című napilap kérdésére Glyn Ford, a lelkipásztor ügyét felkaroló munkáspárti képviselő. Egy 1911-es törvény szerint ugyanis az egyház szolgáinak nincsen földi munkáltatójuk. Ford szerint ez feudális hozzáállás.

Ki számít alkalmazottnak?

A nyakas európai képviselők elutasították azt a felvetést, hogy a Mennyei Királyság törvényeibe ártották volna magukat, és egyik bizottságuk vizsgálatot indított az ügyben. A testület most azt fogja megvizsgálni, hogy az eset az EU jogszabályait sérti-e. Egyelőre azonban nem világos, hogy a Parlament mennyiben szólhat bele a brit szabályozásba, mivel a hatályos jogszabályok szerint a tagállamok joga meghatározni, ki tekinthető alkalmazottnak.

Hátrányos helyzetű vízvezetékszerelők

A brit egyházi személyek egy részének - ide tartoznak például az iskolákban, börtönökben és a hadseregben tevékenykedők - ugyanolyan jogai vannak, mint bármely más alkalmazottnak. A többi tagországban az összes alkalmazottra ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A munkáspárti képviselő szónoki kérdést tett fel: mit szólna a világ, ha a brit kormány egyszer csak bejelentené, hogy a vízvezetékszerelők ezentúl nem alkalmazottak, így kevesebb jog illeti meg őket? 'Annyira nem esne kétségbe' - gondolta az Index egyházgazdasági szakírója.