Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Fizet a BKV a késésért

2003.01.27. 12:13
A késés mértékétől függően tizenegy hónap alatt akár háromszor ezerötszáz forintot is visszaigényelhet az utas a BKV-tól, amennyiben tizenegy hónapos bérletet vásárol. Ehhez ugyanakkor olyan mértékű késésre - hatvan perc - van szükség, amely a helyi közlekedésben nagyon ritka. A rendszer másik hibája, hogy - a nyugat-európai gyakorlattól eltérően - a tizenegyhavi bérlet még így is alig kerül valamivel kevesebbe, mint a tizenegy darab havi bérlet.
Új típusú kedvezményes bérlettel rukkolt elő a BKV. A január 26-tól december 31-ig érvényes szelvény ára felnőtteknek negyvenhétezer forint, amelyhez három, úgynevezett garanciabón tartozik. Ezeket küldheti vissza a cég címére. A késés mértékétől függően tizenegy hónap alatt akár háromszor ezerötszáz forintot is visszaigényelhet az utas. Ehhez hatvan percet kell késnie a járműveknek. (Lásd keretes anyagunkat.)

Nem vállal túl nagy rizikót

Mennyit ér a késés?
A január 26-tól december 31-ig érvényes felnőtt bérlet 47 000, a diák és a nyugdíjas 15 300 forintba kerül. A bérletekhez három darab garanciabónusz tartozik. Tizenöt és harminc perc közötti késés esetén 500, kedvezményes árú bérletnél 200, harminc és hatvan perc között 1000, illetve 400, hatvan percen túl 1500, illetve 600 forint jár vissza.
"Ezzel az újítással is szeretnénk, ha minél többen vennék igénybe a tömegközlekedést" - mondja az Indexnek Lucza Mihály, a BKV jegy- és bérletértékesítési szakszolgálatának vezetője.

A tizenegy hónapra szóló bérlet mindenesetre meglehetősen drága, tizenegy darab havi bérletnél csupán 2280 forinttal kerül kevesebbe. A BKV ugyanakkor nem vállal túl nagy rizikót az utazási garancia bevezetésével, mivel hatvan perces késés a helyi közlekedésben meglehetősen ritka. Nyugat-Európa sok városában - garancia bevezetése nélkül - akár feleannyiba is kerülhet.

A rendszer előnye ugyanakkor, hogy a BKV akkor is fizet a beküldött bónokért, ha nem saját hibájából következik be a késés. Vagyis baleset, torlódás, hóakadály, szerelvény elé ugró öngyilkos okozta késés esetén is visszajár valami.

Be van kalkulálva

A késést a BKV igazolja vissza, mivel a járatok érkezési és indulási idejéről a diszpécsereknek részletes kimutatásuk van. Megjegyzésünkre - a megállókra helyezett menetrendek a közlekedési társaságtól származó korábbi információ szerint csupán tájékoztató jellegűek - Lucza Mihály azt válaszolja: "A bérletek árába be van kalkulálva a visszaküldött bónok értéke is, ezért ebben az esetben a táblán szereplő időpontok az irányadók."