Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Ügyészi hiba miatt nem súlyosbíthatták a bolti sorozatgyilkos büntetését

2004.06.03. 16:20
Nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, továbbá lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték jogerősen Erdélyi Nándort, amelyből leghamarabb 25 év leöltése után bocsátható szabadlábra. A büntetés másodfokon nem súlyosbíthatták, ugyanis az ügyész elkésett a fellebbezés benyújtásával.
Elkésett a fellebbezés benyújtásával az elsőfokú ügyész, ezért nem súlyosítható a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor büntetése másodfokon - derült ki a másodfokra terelődött büntetőper csütörtöki tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán. Az iratismertetés során elhangzott, hogy tavaly július 17-én hirdette ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság, melyben bűnösnek mondta ki Erdélyi Nándort nyereségvágyból, több emberen elkövette emberölés, továbbá lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt. Mindezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, amelyből leghamarabb 25 év leöltése után bocsátható szabadlábra.

Ügyészségi baki

Az elsőfokú ítélet kihirdetésekor az ügyész három nap gondolkodási időt kért a fellebbezésre, még aznap el is készítette indítványát, melyben a feltételes szabadlábra bocsátás időtartamának növelését kérte, ám a fellebbezés csak július 22-én került át a Fővárosi Bíróságra. "Adminisztratív hiba" - jegyezte meg a tárgyaláson az ügyvéd. A fellebbezés elkésettnek minősült, még a másodfokon eljáró Fellebbviteli Főügyészség is kénytelen volt azt indítványozni, hogy a bíróság utasítsa el.

A törvény kötelező rendelkezése szerint, ha nincs súlyosbításra irányuló fellebbezés, a másodfokú bíróság nem súlyosbíthatja az ítéletet. Emiatt csütörtöki perbeszédében a másodfokon eljáró ügyész is csak azt hangoztathatta: indokolatlan az enyhítés, kéri az elsőfokú ítélet helyben hagyását.

Ugyanakkor a vádlott ügyvédje perbeszédében a négy ember megölése és a lőfegyverrel visszaélés vádja kapcsán bizonyítottság hiányában felmentést kért. Az ügyvéd kifejtette: alig vannak Erdélyi Nándort terhelő közvetlen bizonyítékok és az indíték is hiányzik.

Négy eladót lőtt fejbe

Az elsőfokú ítélet, amely kimondta Erdélyi Nándor bűnösségét, azt állapította meg, hogy az újvidékű születésű férfi, akit korábban már elítéltek a fővárosban elkövetett bolti rablások miatt, szabadulása után, 1998 január-februárjában három fővárosi boltban közvetlen közelről, pisztollyal kivégzésszerűen fejbe lőtt négy eladót, és ezzel összesen mintegy 50 ezer forintot zsákmányolt.

A csütörtöki tárgyaláson az egyik áldozat édesanyja úgy nyilatkozott: az eljárás során "először nem hittem igazán, hogy a valódi gyilkos került kézre, de mikor ismertették vallomását, már tudtam, hogy ő ölte meg a fiamat". "Olyan adatokat mondott el a boltról, amiket csak az tudhatott, aki járt ott" - tette hozzá a síró asszony.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a bolti sorozatgyilkosság miatt Erdélyi Nándorra elsőfokon kiszabott életfogytiglani szabadságvesztés büntetést.

Erdélyi Nándor korábban elfogultsági kifogással élt, mivel az ügyét kísérő médiaérdeklődés miatt már nincs is a fővárosban olyan bíróság, amely elfogulatlannak tekinthető. A férfi korábban az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ellen is elfogultsági indítvánnyal élt, de elutasították. A Fővárosi Ítélőtábla eljáró tanácsának elnöke, Tóth Éva a csütörtöki tárgyaláson kijelentette: példátlan, ami történt, hiszen a vádlott még csak nem is ismeri bíráit, az ítélőtábla pedig egy új intézmény.

Erdélyi Nándor több mint hat éve volt előzetes letartóztatásban.