Bevonult a börtönbe Zalatnay

2004.10.26. 10:01
Kedd hajnalban az Index értesülései szerint bevonult a börtönbe Zalatnay Sarolta. Az énekesnő a következő években csak szürke rabruhába öltözhet, saját fehérneműt is csak külön engedéllyel hordhat. Lányát, Nikit havonta egyszer, fél órát láthatja. Elképzelhető, hogy a Nagy Ignác utcai bv intézetből hamarosan Egerbe, a legkulturáltabb magyar börtönbe szállítják.
Kedden, korán reggel az Index értesülései szerint jelentkezett a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetben Zalatnay Sarolta.

Nem valóságshow

Információnkat sem bv a sajtóreferense, sem Zalatany ügyvédje, Hegedűs László nem erősítette meg. Yazbekné Szabó Katalin indoklásul elmondta, ez nem közérdekű információ, az elítélt személyes adatának számít. Az énekesnő ügyvédjét sem hatalmazta fel, hogy erről információval szolgáljon, közölte Hegedűs.

A Blikk úgy tudja, hogy hamarosan Egerbe fogják szállítani. Jogászok szerint a legkulturáltabb - ékszerdobozként emlegetett - magyar börtönben fogja letölteni a büntetését az énekesnő. Jazbekné lapunkkal közölte, az elítélt esetleges átszállításáról a későbbiekben fog dönteni egy bizottság. A döntésnél szóba jön az elítélt személyes kívánsága, lakhelye, egészségügyi állapota, a börtön zsúfoltságának állapota.

Zalatnay a legutóbbi napokig Mercedesszel utazott, kertes házban lakott, étteremben ebédelt, pedikűröshöz járt, partikon vett részt, most nincs más választása, mint elfogadni, hogy a következő években csak szürke rabruhába öltözhet, saját fehérneműt is csak külön engedéllyel hordhat. Kislányát, Nikit pedig havonta egyszer fél óra erejéig láthatja.

A per

A másodfokú tárgyalás képei.
Az énekesnőt szeptember 23-án ítélték jogerősen három évi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre. Összesen 120 millió forint kárt okozó, többrendbeli, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. Zalatnay azonban halasztási kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amelyben arra hivatkozott, hogy egészségének rosszabbodása miatt hosszabb ideig tartó kezelésre szorul.

Az énekesnő három hónappal szerette volna elhalasztatni börtönbe vonulásának időpontját, a bíróság azonban elutasította keresetét. A bíróság döntése komoly anyagi veszteséget jelent az énekesnőnek, az RTL Klub ugyanis epizódonként fizet Zalatnaynak szerepléséért. A tévécsatorna szombaton sugározta az énekesnő utolsó szabadlábon töltött napjait megörökítő valóságshow első részét.

Az első tinisztár

A pályafutását 16 évesen kezdő Zalatnay Sarolta tulajdonképpen az első tinisztár volt akkor, amikor ez a fogalom itthon még nem is létezett: a vakmerő gimis csaj 1963-ban, a Toldy Gimnázium iskolabuliján kéredzkedett fel az ott tánczenét szolgáltató Scampolo zenekarhoz a színpadra. A közönség soraiban jelen lévő Bergendy István meglátta a fantáziát a vadóc, rekedtes hangú gimnazistalányban.

Először kislemezfelvétel, később táncdalfesztivál-győzelmek következtek, és a hatvanas évek végére a fiatal énekesnő már országosan ismertté vált. Az akkori beatzenekarok közül hamarosan a legnagyobb nevekkel lépett fel: Bergendyék után a Metróval és a Minivel is koncertezett, később pedig jött az LGT. A nagynevű pályatársak az évek során több lemezt is írtak neki, például az Álmodj velem vagy a híres Ha én fiú lehetnék című albumokat.

Énekesből üzletasszony

A hetvenes évek végével a "nagy generáció" visszaszorulása az ő pályafutását is megtörte. Ekkor vált üzletasszonyra: első, Nem vagyok én apáca című könyvében szerelmi életének kiteregetésével dolgozta vissza magát a köztudatba. A 90-es évek vége felé felfedezte magának a pornószakmában Cicciolinaként elhíresült Staller Ilonát, és barátságuk jegyében Cicciolina, szexciklon címmel könyvet is írt róla.

Az írás mellett a magántévézéssel is próbálkozott: az M-Sat televízión futó CINN TV című műsora saját bevallása szerint sikeres volt, de amikor az adó megszűnt, az énekesnő-üzletasszonynak nyakán maradt jó pár, hitelből előre leforgatott adás, amit később senkinek sem tudott eladni. Innen datálódnak a zavaros kölcsönügyletek és az egyre dagadó botrányok.

Balek vagy keresztanya?

A per évek óta húzódik, és külső szemlélő számára már szinte eldönthetetlen, hogy Cini valóban csak becsapott balek, akinek a nevével visszaéltek, vagy dörzsölt keresztanya, aki ártatlanságot színlelve próbálja megúszni a balhét. Mára az énekesnővel szemben támasztott több mint százmilliós követelés pár tízmillió forint körüli összegre apadt - mivel Zalatnay állítása szerint szorgalmasan fizeti vissza a tartozásait -, de most úgy tűnik, ez is elég ahhoz, hogy Zalatnay évekre börtönbe vonuljon. A történet mindenesetre megihlette őt, és megírta a "100 millió igaz története" című könyvét.

Zalatnay magánélete sem nevezhető nyugodt állóvíznek. Első házasságát 1974-ben kötötte Révész Sándorral. Második férje a nem szakmabeli Benedek László fogtechnikus volt, akivel 1987-ben kötött házasságot. 1990-ben fogadták örökbe közösen Niki nevű kislányukat, de a házaspár később különvált, és Zalatnay most egyedül neveli 14 éves lányát.

Az énekesnő Amerikában ment férjhez a nála 25 évvel fiatalabb musicalszínészhez, Márton Csabához, de idén beadta a válópert. Zalatnay akkor szerzett tudomást arról, hogy férje odakint egyedülállónak vallva magát két lakást vásárolt a háta mögött, és egy szőke táncosnő személyében barátnőre talált. Öröm az ürömben, hogy a titokban vásárolt lakások tulajdonjogának fele a házasság folytán az énekesnőt illeti, ez adósságai rendezésekor még jól jöhet.

Nyuszi

Hat évvel ezelőtt még Márton kedvéért szabatta Zalatnay megdöbbentő méretűvé a kebleit, majd 2003 nyarán még újabb, még nagyobb keblekkel került a hazai Playboy címlapjára. A fotókkal Cini elnyerte a történelem legidősebb Playboy-nyuszijának dicsőségét is.

Zalatnayt úgy tűnik, nem kedvetleníti el előző tévés próbálkozásának kudarca. Amerikai útjairól új tévéműsor, egy talk-show tervével tért vissza: szerinte ő lehetne a magyar Oprah Winfrey. Az énekesnő emellett egy játékfilmet is tervez, amelyben a saját életét dolgozná fel. A tervek szerint 14 éves lánya játszhatná a fiatalkori Cinit, de a Megasztárból ismertté vált Oláh Ibolya neve is felmerült a szereppel kapcsolatban. A filmhez egyelőre a pénz is hiányzik, de a hétfői bírósági ítélet szerint most még azt is meg kell várnia, míg letölti hároméves börtönbüntetését.