Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Helikopterrel szöktettek foglyokat

2006.06.05. 11:33
Helikoptert térített el, és könnygázt dobott egy szökött rab a börtönudvarra Görögországban, hogy így szöktesse meg öccsét.

Helikopterrel szökött meg két rab vasárnap Görögország legnagyobb fegyházából, az athéni Koridallosz börtönből - közölte a rendőrség.

Az egyik megszöktetett rab Vasszilisz Paleokosztasz, akit hét éve ítéltek el emberrablásért és bankrablásokért; a másik szökött fegyencről csak annyi ismert, hogy albán nemzetiségű és Paleokosztasz bűntársa volt. A szöktetést valószínűleg a bankrabló hét év óta szökésben lévő bátyja szervezte meg, aki szintén részt vett a rablásokban.

A helikopter a börtön udvarán szállt le és a benne ülők könnygázgránátokat dobáltak szét, hogy megbénítsák az őröket. A két bűnöző felugrott a gépre, amely aztán egy közeli temetőben szállt le, onnan pedig motorbiciklivel folytatták az utat.

A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a szökevények felkutatását Athénban és térségében, a fővárosi ügyész pedig azonnali vizsgálatot rendelt annak kiderítésére, hogy milyen körülmények segítették elő a sikeres kitörést. Az igazságügyi minisztérium belső vizsgálatot indított, a tárca vezetője, Anasztassziosz Papaligurasz pedig lerövidítette luxemburgi útját és még vasárnap este visszatért Athénba.

Szökött szöktetett

A helikopter pilótáját a rendőrök elfogták. Ő vallomásában azt mondta, hogy fegyverrel kényszerítették arra, hogy részt vegyen a szöktetésben.

A Koridallosz mindössze 640 férőhelyese, de mégis több mint kétezer foglyot őriznek itt. A rendőrség azt gyanítja, hogy a szökési akciót a görög rab bátyja tervelte ki és hajtotta végre, aki tíz éve maga is megszökött ebből a börtönből, és azóta is hiába körözik.