Erős baromfipestis Csongrád megyében

2006.06.06. 15:15
Az Országos Állat-egészségügyi Intézetben elvégzett vizsgálatok megerősítették a gyanút, hogy baromfipestis betegített meg szárnyasokat a Csongrád megyei Kübekházán és Röszkén. Baromfipestis régóta ismert állatbetegség, amely Magyarországon az elmúlt évtizedekben csak elszórva fordul elő. Nem azonos a madárinfluenzával.

A Kübbekházán és Röszkén május végén elhullott csirkékből vett minták vizsgálata alapján az Országos Állat-egészségügyi Intézet szakemberei is úgy vélik, a baromfipestis egyik erős változata okozta a szárnyasok megbetegedését Csongrád megyében, mondta Szigeti Sándor megyei főállatorvos, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója az MTI-nek.

Hivatalos eredmény azonban csak az Európai Unió referencialaboratóriumának elemzését követően lesz. A mintákat már továbbították a fertőző állatbetegségek vizsgálatára specializálódott délkelet-angliai weybridge-i laboratóriumba, ahol elvégzik azok genetikai elemzését. A referencialaboratóriumban tárolt minták alapján az is azonosítható lesz, honnan származik a fertőzés.

Az első baromfipestises megbetegedéseket május végén észlelték egy kübekházi portán, majd egy szomszédos háznál. Röszkén két, egymástól távol eső háztáji gazdaságban is találtak fertőzött szárnyasokat. Négy családnál kétszáz szárnyast megsemmisítettek, az ólakat fertőtlenítették, a tápot, takarmányt elvitték, ezzel úgy tűnik sikerült megelőzni a járvány kialakulását.

A megbetegedések tíz-tíz kilométer sugarú körzetében összesen 38 ezer szárnyast vizsgáltak meg, és új fertőzésre nem akadtak, mondta korábban az MTI-nek a főállatorvos. A baromfipestis régóta ismert állatbetegség, amely Magyarországon az elmúlt évtizedekben csak elszórva fordul elő. Nem azonos a madárinfluenzával, amelyet influenzavírus okoz - közölte a szakember.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön