Szétverte egy kiskutya fejét egy brutális férfi

2004.07.11. 10:46
Madzagra kötötte és úgy verte végig egy férfi rokona kutyáját Mezőszentgyörgyön - olvasható a rendőrség honlapján. A közés szerint a szétvert fejű kiskutya még élt, amikor a férfi bedobta egy üres telekre.
Az 55 éves férfi ellen állatkínzás miatt a mezőszentgyörgyi polgárőrök bejelentése nyomán indult eljárás; a velencei férfi rokona kistestű kutyáját akarta elpusztítani.

A brutális férfi a kutyát egy madzagra kötötte és úgy ütlegelte a fejét a település egyik utcáján, majd a még élő kutyát egy gazzal benőtt üres telekre dobta.

A rendőrök, a szétvert kiskutyához állatorvost hívtak, azonban már nem lehetett rajta segíteni.

A férfit a polgárőrök adták át a bejelentésre kiérkezett rendőröknek. "A vértől szennyezett ruhájú, arcú, kezű elkövetőt" előállították a székesfehérvári rendőrkapitányságon, ahol gyanúsítottként hallgatták ki állatkínzás vétség megalapozott gyanúja miatt.

Mint a honlapon olvasható, a törvény életbe lépése óta Fejér megyében ez már a harmadik ügy, amelyben állatkínzás miatt indít eljárást a rendőrség.

Az állatkínzás korábban csak legfeljebb 50 ezer forintos pénzbüntetéssel szankcionált szabálysértés volt, ám idén áprilisban hatályba lépett a Büntető törvénykönyv új rendelkezése, amely már akár szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. A Büntető törvénykönyv módosításának előzménye volt egy tavaly nyáron nagy nyilvánosságot kapott eset, amikor a Tolna megyei Fadd-Dombori kikötőjében vagyonőrök riasztópisztollyal lövöldöztek egy kiskutyára, majd gépkocsijuk vonóhorga után kötötték, és az országúton több száz méteren át vonszolták.

A csontig lenyúzott húsú, vérző állat utolsó erejével visszavergődött a kikötőbe. A kutyát állatorvoshoz vitték, de az életét már műtétekkel sem lehetett megmenteni. Ezután állatvédők kezdeményezésére 350 ezer aláírás gyűlt össze az állatkínzás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében. A Büntető törvénykönyv állatkínzásra vonatkozó szakasza szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vagy állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

  • Tippek
  • Árfolyam