Alfréd
-3 °C
3 °C

Teljes dohánytilalom Butánban

2004.12.17. 15:58
Dohánymentes ország lett péntektől Bután. A himalájai királyságban tilos lesz dohányterméket árulni. A butániaknak cigarettát eladó külföldieket csempészet miatt ítélhetik el.

Teljes egészében betiltották a dohánytermékek forgalmazását Butánban, jelentette a BBC. A királyságban pénteken életbe lépett rendelkezések előtt a kormány az országban fellelhető dohánykészletek megsemmisítésére szólította az árusokat.

A szigorú tilalom alól mentesülnek a külföldi turisták, a diplomaták és a civil szervezetek munkatársai.

Drákói szigor

"Nem akarjuk, hogy bármi is szennyezhesse polgáraink jó egészségét", indokolta a kormány döntését Jigme Thinley miniszter. A dohányzást teljes egészében a világon elsőként betiltó ország tizennyolc tartományában már a központi tilalom előtt is illegális volt a dohánytermékek forgalmazása, írja a BBC.

A tilalom megszegőit az országban csillagászatinak számító kétszáztíz dollárra (közel negyvenezer forintra) büntethetik. A külföldről behozott cigarettára száz százalékos vámot vetettek ki.

Szigorú büntetésre számíthatnak azok a külföldiek is, akik dohányterméket adnak el butáninak. "A dohánytermékek csempészárunak számítanak", nyilatkozta a BBC-nek Karma Tshering, a butáni vámhivatal tisztviselője. A hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az országban a cigaretta nem volt túl népszerű, a rágódohány annál inkább.