Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Tíz százalékkal csökkent tavaly a bűncselekmények száma

2003.02.11. 15:16
Tavaly majd egyötödével visszaesett az emberöléses bűncselekmények száma, a nyilvánosságra került statisztika szerint viszont a közlekedési kihágások jelentősen szaporodtak a 2001-es év hasonló eseteihez képest. A választási évben érdekes módon a közélet tisztaságát fenyegető bűntények gyakorisága esett vissza leginkább.
2002-ben 420 782 bűncselekmény vált ismertté, ami a 2001 évi 467 ezerhez képest majdnem 10 százalékos csökkenést jelent - adta hírül a HavariaPress.

Többen isznak és vezetnek

Tavaly százezer lakosra 4135 bűncselekmény jutott, 430-al kevesebb, mint 2001-ben. Tizenkilenc százalékkal csökkent a befejezett emberölések száma, viszont több mint tíz százalékkal több közlekedési bűncselekményt regisztráltak, ezen belül az ittas járművezetések száma 14,6 százalékkal emelkedett. Az államigazgatás és közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma csökkent legjelentősebben, mintegy 44 százalékkal. Ezen a kategórián belül 65 százalékkal csökkent az embercsempészések száma, viszont hivatalos személy elleni erőszak bűntettéből 10 százalékkal többet követtek el az elmúlt évben.

Sláger: jövedéki visszaélés, pénzhamisítás

A közrend elleni bűncselekmények körében a természetkárosítás bűncselekményeinek száma megduplázódott, a közösség elleni izgatások 30 százalékkal szaporodtak meg, és a tavalyinál 50 százalékkal több eljárás indult önkényuralmi jelképek használata miatt is. Robbanószerrel való visszaélés miatt 22 százalékkal kevesebb alkalommal indult nyomozás. Kirívó növekedés mutatható ki néhány gazdasági bűncselekmény esetében: jövedéki visszaélés miatt például több mint háromszor annyi nyomozás indult tavaly, mint 2001-ben. 60-70 százalékkal megugrott a pénzhamisítással kapcsolatos bűncselekmények száma is, viszont a bankkártyával való visszaéléseké negyedével csökkent.

20 százalékkal kevesebb a kár

Vagyon elleni bűncselekmény 283 ezer történt tavaly, szemben a tavaly előtti 317 ezerrel. Az összesen okozott kár, folyó áron 90 milliárd forint viszont majdnem 20 százalékkal kevesebb a 2001 évinél. A lopások száma több mint 10 százalékkal csökkent, kismértékben emelkedett viszont a vagyon elleni, erőszakos bűncselekmények (rablások rongálások ) száma. Az ismertté vált bűnelkövetők száma nem változott, sokkal kevesebb eljárás indult viszont bűnszervezetben való részvétel miatt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek