Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Már 80 ezerre becsülik a burmai halottak számát

2008.05.08. 08:25
A burmai ciklon halálos áldozatainak számát immár 80 ezerre becsülik az Irravadi folyó deltájában, mondta egy helyi katonatiszt az AFP francia hírügynökségnek. Az állami média szerint több mint 60 ezren haltak meg vagy tűntek el. Az ENSZ szerint mintegy ötezer négyzetkilométernyi terület van még mindig víz alatt az ázsiai országot múlt hét szombaton elérő, pusztító vihar után.

A Nargis nevű trópusi ciklon miatt a hivatalos burmai (mianmari) adatok szerint 23 ezer ember vesztette életét, és több mint 42 ezer embert még mindig keresnek. Egy Rangúnban dolgozó amerikai diplomata szerint azonban a halottak száma a százezret is meghaladhatja a leginkább sújtott Irravadi-deltában. Egy helyi katonatiszt pedig ugyanitt 80 ezerre taksálta a halottak számát.

A délkelet-ázsiai országban mintegy ötezer négyzetkilométernyi terület még mindig víz alatt van. Több mint egy millióan szorulnak azonnali segítségre az Irravadi folyó deltájában. Közben több nemzetközi szervezet sürgeti az országot négy évtizede irányító katonai vezetést, hogy engedjék be a külföldi segítséget, az áldozatokon segíteni akaró segélyszervezetek munkatársai ugyanis még mindig nem kapták meg a beutazáshoz szükséges vízumot a katonai juntától.

Szakértők szerint az egész városokat elsöprő katasztrófa után, a vezetés lassú reagálása miatt újabb tüntetések várhatóak a dél-kelet ázsiai országban. Legutóbb 2007 augusztusában, a benzinárak drasztikus emelkedése miatt kezdődtek erőszakba torkolló demonstrációk Burmában.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft