József, Bánk
-6 °C
0 °C

Huszonheten meghaltak egy újabb buszbalesetben

2005.04.20. 06:52
Szakadékba zuhant egy busz Peruban kedden, huszonheten meghaltak, a balesetnek tizenhét sérültje is van. A három hétfőivel együtt ez már a negyedik perui buszbaleset a héten. A hétvégén a Vajdaságban és Svájcban is súlyos buszbalesetek történtek, Szerbiában szerdára gyásznapot hirdettek ki.

Szakadékba zuhant egy autóbusz Peruban kedden, és a baleset következtében huszonhét ember életét vesztette, további tizenhét utas megsérült. Hétfő óta ez volt a negyedik, halálos áldozatokat követelő buszbaleset a latin-amerikai országban.

A Limából Pomabamba városba tartó menetrendszerinti buszjárat Huaraz város közelében járt, amikor az Andok hegyei között a hepehupás úton feltehetően megcsúszott és ötszáz méteres mélységbe zuhant. A baleset időpontjában erősen esett az eső.

Ez volt a negyedik a héten

Hétfőn három súlyos autóbusz-baleset történt az ország partmenti vidékén húzódó pánamerikai főútvonalon. A négy balesetben összesen 46 ember halt meg, és több tucatnyian megsérültek. Peruban minden évben százak válnak autóbusz-balesetek áldozatává.

Lezuhanó buszok Európában is

Szakadékba zuhant egy busz péntek este a Vajdaságban egy szabálytalanul előző kamion miatt. A hídról lezuhant busz roncsa sokáig a Tiszában volt, a Magyar Nemzet szerint kedden sikerült kiemelni az egyik darabját. Szerdán újra próbálkoznak a busz hátsó részének kiemelésével.

Az áldozatok becsült száma 16, hét túlélőt sikerült megmenteni, és három halottat is találtak, de 13 utas még mindig nem került elő. Szerdára gyásznapot hirdetett Szerbiában a belgrádi kormány, a tartományi kormány pedig minden áldozat hozzátartozóinak százezer dínáros (320 ezer forintos) gyorssegélyt nyújt.

Legkevesebb tizenketten meghaltak a vasárnapi svájci buszbalesetben is, amely feltehetően a Svájcra hirtelen lecsapó ítéletidőnek és a váratlan havazásnak tulajdonítható.