Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Súlyos buszbaleset Bács megyében

2003.01.31. 16:24
Három súlyos és négy könnyű sérültje van a Bács-Kiskun megyében péntek délután történt buszbalesetnek. Súlyosan megsérült egy gyermek is, akit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint mind az öt súlyos sérültet a kecskeméti kórházba szállították.
A Volán Budapestről Szarvasra tartó autóbusza a 44-es úton, a 14-es kilométerkőnél fordult árokba a havas, csúszós úton. Hét embert szállítottak kórházba, közülük hármat súlyos sérüléssel. A katasztrófavédelem közlése szerint a mentés - tűzoltók bevonásával - jelenleg is tart. A HaveriaPress információi szerint a busz teljesen tele volt utasokkal, akiknek nagy része hazautazó diák volt.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az Indexnek elmondta, 7 mentőautóval és egy helikopterrel mentek ki a helyszínre. A súlyosan megsérült kisfiút a helikopterrel szállították a kecskeméti kórházba. A mentőszolgálat közlése szerint az autóbusz 25-30 utasa közül a többiek vagy épségben, vagy kisebb horzsolásokkal, karcolásokkal vészelték át a balesetet. A kisebb sebesüléseket a mentősök a helyszínen ellátták. A gyógyintézeti ellátásra nem szoruló utasokat egy mentesítő buszjárat vitte tovább.

Fékezett a buszsofőr

A busz a nagy hóesésben araszolt a kocsisorban, amikor a sofőr észrevette, hogy a busz előtt fékezni kezdett egy kamion. A buszsofőr ekkor szintén fékezni kezdett és átkormányozta járművét a szemközti sávba, ahol éppen semmilyen jármű nem közlekedett. A busz szinte már állt, amikor a havas úton megcsúszva beleborult a szemközti sáv melletti árokba.

A Volán fődiszpécsere az MTI-nek elmondta, hogy az Ikarus-350 típusú autóbusz jó műszaki állapotban volt, tavaly végeztek rajta felújítást. Hozzátette: az árokba csúszott tizenegy éves jármű a baleset előtt nem lépte túl a megengedett sebességet, sőt, a csúszós út miatt kifejezetten lassan haladt.


Legutóbb tavaly december 5-én történt súlyos buszbaleset Magyarországon. Akkor a Fejér megyei Magyaralmás és Sárkeresztes között közlekedő, munkásokat szállító autóbusz összeütközött egy kamionnal. A balesetben két ember meghalt, heten pedig megsérültek.