Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Vad mókusok támadása

2006.09.29. 09:48
Hónapok ót mókusok zaklatják a kaliforniai Mountain View lakóit. A helyi parkigazgatóság irtóhadjáratba kezdene, de a helyi vadbarátok védelmére keltek az agresszív fenevadaknak.

Agresszív mókus támadt egy négyéves kisfiúra a kaliforniai Mountain View Cuesta nevű parkjában. A mókus akkor lendült támadásba, amikor a kisfiú anyja kicsomagolt egy muffint. A kisfiúnak védőoltást kellett adni a támadás után.

Emberséges irtóhadjárat

Az NBC San Franciscói adójának tudósítása szerint nem ez volt az első eset, amikor mókusok támadtak a parkban pihenőkre az elmúlt hetekben. Május óta már hat embert ért mókustámadás, mondta el a tévécsatornának David Muela, a park igazgatója.

A támadások miatt a park vezetése már komoly tervet készített a megvadult mókusok befogására és kiirtására. A következő hetekben csőcsapdákat állítanak fel, majd "emberséges módon" végeznek a kis fenevadakkal.

A park vezetése szerint ugyanakkor a kiirtásra tett kísérlet ellentétes hatást válthat ki - még agresszívabbá teheti a mókusokat. Például amikor nyáron jól záró kukákat helyeztek ki, hogy elvágják a mókusokat az élelmiszertől, megszaporodtak a támadások.

Vadbarátok

Ráadásul a helyiek ellenállása is gondot jelenthet. Az NBC több olvasói levelet is kapott, amiben a városokban eltunyult amerikaiak már a megvadult mókusokat is a természet szépségei közé sorolják. "Azért járok a parkba, hogy vadállatokat nézzek, nem azért, hogy embereket. Ha elpusztítják őket, nem fogok többé oda járni" - írta egyikük.

A vadbarátok pedig inkább a vadonba költöztetnék vissza a mókusokat. A szakemberek szerint ez nem lenne megoldás, mivel a városlakó mókusok már nem félnek az embertől, tehát a vadonba visszaköltöztetésük után hamarosan újra a városokban kötnének ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!