Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vad mókusok támadása

2006.09.29. 09:48
Hónapok ót mókusok zaklatják a kaliforniai Mountain View lakóit. A helyi parkigazgatóság irtóhadjáratba kezdene, de a helyi vadbarátok védelmére keltek az agresszív fenevadaknak.

Agresszív mókus támadt egy négyéves kisfiúra a kaliforniai Mountain View Cuesta nevű parkjában. A mókus akkor lendült támadásba, amikor a kisfiú anyja kicsomagolt egy muffint. A kisfiúnak védőoltást kellett adni a támadás után.

Emberséges irtóhadjárat

Az NBC San Franciscói adójának tudósítása szerint nem ez volt az első eset, amikor mókusok támadtak a parkban pihenőkre az elmúlt hetekben. Május óta már hat embert ért mókustámadás, mondta el a tévécsatornának David Muela, a park igazgatója.

A támadások miatt a park vezetése már komoly tervet készített a megvadult mókusok befogására és kiirtására. A következő hetekben csőcsapdákat állítanak fel, majd "emberséges módon" végeznek a kis fenevadakkal.

A park vezetése szerint ugyanakkor a kiirtásra tett kísérlet ellentétes hatást válthat ki - még agresszívabbá teheti a mókusokat. Például amikor nyáron jól záró kukákat helyeztek ki, hogy elvágják a mókusokat az élelmiszertől, megszaporodtak a támadások.

Vadbarátok

Ráadásul a helyiek ellenállása is gondot jelenthet. Az NBC több olvasói levelet is kapott, amiben a városokban eltunyult amerikaiak már a megvadult mókusokat is a természet szépségei közé sorolják. "Azért járok a parkba, hogy vadállatokat nézzek, nem azért, hogy embereket. Ha elpusztítják őket, nem fogok többé oda járni" - írta egyikük.

A vadbarátok pedig inkább a vadonba költöztetnék vissza a mókusokat. A szakemberek szerint ez nem lenne megoldás, mivel a városlakó mókusok már nem félnek az embertől, tehát a vadonba visszaköltöztetésük után hamarosan újra a városokban kötnének ki.