Önkioltó cigaretta New Yorkban

2000.04.18. 13:28
Kizárólag önkioltó cigarettákat lehet majd forgalmazni New York államban, ha a kormányzó elfogadja a most benyújtott törvényjavaslatot - adta hírül a CNN. Amerikában évente 1100 ember hal meg és 3000-en szenvednek sérüléseket égve maradt csikkek miatt. A dohánygyárak szerint mindenképpen egységes nemzeti dohánystratégiára van szükség, mert nem tudnak alkalmazkodni egyéni igényekhez.
Ha a dohányos netán elaludna...
Ha a dohányos netán elaludna egészségkárositó tevékenysége közben, minek következtében a koporsószeg égve hullik ki ujjai közül, vagy legurul az éjjeliszekrény pereméről, egyszóval ha az aktiv szivó hatás már nem tartja életben a nikotinrúd parazsát, úgy az magától kialszik, jótékonyan megelőzve ezzel a nem kivánt lakástüzeket. Ez a lényege annak a törvényjavaslatnak, amelyet New York államban terjesztettek be és amelynek lényege, hogy a dohánygyárak kizárólag önkioltó cigarettákat forgalmazhassanak a régióban.

Már csak a magyar származású kormányzó, George Pataki aláirása hiányzik ahhoz, hogy New York államban az utóbbi időben sajnálatosan megszaporodott csikktüzek jelentősen csökkentsék többek között a tüzoltóság halálozási statisztikáit is.

Evés közben jön meg az étvágy - jósolják sokan és arra gondolnak, hogy ha New York jóváhagyja a törvényt, akkor joggal követelik majd a kaliforniai, massachusettsi, vagy a floridai álmos dohányosok is a kialvóscigiket.

Mindenesetre tény, hogy Amerikában évente 1100-an halnak meg és több, mint 3000-en szereznek sérüléseket ilyen balesetekben.

A dohánygyárak képviselői szerint nem volna szerencsés dolog, ha az USA államaiban más-más szabvány szerint lehetne csak kereskedni a halálos rudacskákkal, mert nincs az a futószalag ami alkalmas lenne minden államnak legyártani a saját cigijét. Fontosabb lenne szerintük egy, az egész országra érvényes biztonsági szabványrendszer létrehozása Amerikában.