Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Denvert fenyegeti a coloradoi tűzvész

2002.06.13. 12:10
Már Denver déli városrészeit fenyegeti a coloradói erdőtűz. A jelenleg kilencvenezer holdas tűz könnyen kétszázezer holdas területre terjedhet, ha megváltozik a széljárás - figyelmeztetnek a tűzoltók. Az erdészeti felügyelet az állam egészére fokozott készültséget rendelt el.
Kétszázezer holdasra nőhet a már Denver külvárosait is fenyegető coloradói erdőtűz - írja a CNN. A jelenleg kilencvenezer holdas területen tomboló erdőtűz Colorado történetének legsúlyosabbika. A tűz szerdán már ötven kilométerre megközelítette Denver déli részét, és már eddig is húszmillió dollárnyi kárt okozott.

A déli szél fenyegeti Denvert

Amennyiben hirtelen délire fordulna a széljárás, a tűz északi határa huszonöt kilométer szélességűre terjedne, és gyorsan haladna északi irányba - nyilatkozta Ron Railey tűzoltóparancsnok a CNN-nek. Jelenleg ötszáz tűzoltó dolgozik az oltáson, és további 1 800 érkezését várják. A tűz miatt eddig ötezer embert evakuáltak, és további százak készülnek a menekülésre.

A kedvező szerdai időjárást kihasználva a tűzoltók gyulladásgátló anyaggal permetezték a Denvertől délre eső területet, és árkolással próbálják távol tartani a tüzet a várostól. Ennek ellenére a tűzoltók komolyan számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a tűz továbbterjedhet mintegy kétszázezer holdnyi területet lángba borítva.

Tábortűznek indult

Ha olyan idő lesz, mint hétfőn, amikor a tűz hirtelen hatvanezer holdasra nőt, akkor nem sokat tehetünk - nyilatkozta Railey. A tűz szombaton, egy szabálytalan tábortűz lángra lobbantotta a kiszáradt fenyőerdőt. Hétfőn, a szeles idő miatt a tűz hatalmas területre terjedt szét Denver irányába. Csütörtökig huszonegy épületet semmisített meg, pillanatnyilag háromezret fenyeget - írja a CNN. Eddig hat város lakosságát kellett kitelepíteni.

Az egész államra riasztást adtak ki

Coloradóban jelenleg nyolcnál is több erdőtűz tombol, összesen több, mint 150 000 holdas területen. Bár a második legnagyobb, 30 000 holdas tüzet péntekre elolthatják a tűzoltók, a szövetségi erdőfelügyelet extrém tűzveszély besorolású riasztást adott ki Colorado felére - jelentette a CNN. Az állam többi részét is súlyosan fenyegetik az erdőtüzek, az állam egész területére érvényes a fokozott tűzveszély riasztás.