Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Denvert fenyegeti a coloradoi tűzvész

2002.06.13. 12:10
Már Denver déli városrészeit fenyegeti a coloradói erdőtűz. A jelenleg kilencvenezer holdas tűz könnyen kétszázezer holdas területre terjedhet, ha megváltozik a széljárás - figyelmeztetnek a tűzoltók. Az erdészeti felügyelet az állam egészére fokozott készültséget rendelt el.
Kétszázezer holdasra nőhet a már Denver külvárosait is fenyegető coloradói erdőtűz - írja a CNN. A jelenleg kilencvenezer holdas területen tomboló erdőtűz Colorado történetének legsúlyosabbika. A tűz szerdán már ötven kilométerre megközelítette Denver déli részét, és már eddig is húszmillió dollárnyi kárt okozott.

A déli szél fenyegeti Denvert

Amennyiben hirtelen délire fordulna a széljárás, a tűz északi határa huszonöt kilométer szélességűre terjedne, és gyorsan haladna északi irányba - nyilatkozta Ron Railey tűzoltóparancsnok a CNN-nek. Jelenleg ötszáz tűzoltó dolgozik az oltáson, és további 1 800 érkezését várják. A tűz miatt eddig ötezer embert evakuáltak, és további százak készülnek a menekülésre.

A kedvező szerdai időjárást kihasználva a tűzoltók gyulladásgátló anyaggal permetezték a Denvertől délre eső területet, és árkolással próbálják távol tartani a tüzet a várostól. Ennek ellenére a tűzoltók komolyan számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a tűz továbbterjedhet mintegy kétszázezer holdnyi területet lángba borítva.

Tábortűznek indult

Ha olyan idő lesz, mint hétfőn, amikor a tűz hirtelen hatvanezer holdasra nőt, akkor nem sokat tehetünk - nyilatkozta Railey. A tűz szombaton, egy szabálytalan tábortűz lángra lobbantotta a kiszáradt fenyőerdőt. Hétfőn, a szeles idő miatt a tűz hatalmas területre terjedt szét Denver irányába. Csütörtökig huszonegy épületet semmisített meg, pillanatnyilag háromezret fenyeget - írja a CNN. Eddig hat város lakosságát kellett kitelepíteni.

Az egész államra riasztást adtak ki

Coloradóban jelenleg nyolcnál is több erdőtűz tombol, összesen több, mint 150 000 holdas területen. Bár a második legnagyobb, 30 000 holdas tüzet péntekre elolthatják a tűzoltók, a szövetségi erdőfelügyelet extrém tűzveszély besorolású riasztást adott ki Colorado felére - jelentette a CNN. Az állam többi részét is súlyosan fenyegetik az erdőtüzek, az állam egész területére érvényes a fokozott tűzveszély riasztás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!