Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Lezuhant egy utasszállító gép Kentuckyban

2006.08.27. 19:50
Ötvenen személlyel a fedélzetén lezuhant a Comair gépe az Egyesült Államokban. Egyetlen ember élte túl a felszállás után pár perccel történt becsapódást, a hatóságok szerint nem terrortámadás okozta a katasztrófát.

Ötven személlyel a fedélzetén lezuhant vasárnap egy utasszállító repülőgép az Egyesült Államokban. Az eddigi jelentések szerint egyetlen túlélője van a szerencsétlenségnek.

Az amerikai Szövetségi Légi Közlekedési Igazgatóság azt közölte, hogy az első jelek szerint senki sem élte túl a szerencsétlenséget a gépen tartózkodó 47 utas és a személyzet három tagja közül. Később azonban a Kentucky Egyetem kórházának szóvivője bejelentette, hogy a klinikán ápolják a szerencsétlenség egy túlélőjét, aki válságos állapotban van. Több túlélőt nem vittek be - tette hozzá.

Megtalálták a fekete dobozt

Hivatalosan meg nem erősített közlések szerint valószínűleg a személyzet egyik tagja maradt életben. A többiek vagy a becsapódástól vagy a becsapódás után keletkezett tűzben veszíthették életüket - mondta a helyi hatóságok egy képviselője.

A Comair társaság gépe a Kentucky államban fekvő Lexingtonból indult el Atlanta felé, ám nem sokkal a felszállás után a repülőtérhez közeli erdőbe zuhant. A légi jármű törzse nem hullott darabjaira, kívülről nagyjából épnek látszott, de a becsapódáskor kigyulladt. A szerencsétlenség helyszíne - sűrű erdőség - nehezen megközelíthető. A hatóságok közlése szerint ennek ellenére megtalálták már a légi jármű mindkét adatrögzítőjét.

Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a szerencsétlenséget, de a hatóságok szerint semmi nem utal terrorcselekményre. Kevéssel a gép felszállása előtt zivatarok és kisebb viharok voltak Lexington térségében, de eddig nem érkezett olyan jelentés, amely összefüggésbe hozná a szerencsétlenséget az időjárási viszonyokkal.

A gépet a társaság újonnan vásárolta 2001 januárjában, és szombaton, a baleset előtti napon végezték le az esedékes karbantartást. A gép összesen 14 500 kilométert repült - közölte Don Bornhorst, a Comair elnöke.

Az 1977-ben alapított Comair a Delta Air Lines légitársasághoz tartozik, belföldi, illetve kanadai és bahamai járatokat üzemeltet.

George Bush elnök "mélységes szomorúságát" fejezte ki a baleset miatt - közölte Dana Perino fehér házi szóvivő.