Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűzvészt okozott a szerelmi bánat

2002.06.17. 15:53
Egy szerelmében csalódott erdésznő okozta a Denvert is fenyegető, százezer hold területen pusztító tüzet Coloradóban. A csalódott asszony férje levelét égette el, majd tábortüzet hazudott a hatóságoknak. Az erdésznőt akár tíz év börtönre és félmillió dollár pénzbírságra is ítélhetik.
A harmincnyolc éves Terry Barton erdésznő a tőle külön élő férjétől kapott levelet gyújtotta meg, mivel az felidegesítette. Barton a tűz keletkezésének idején éppen tábortüzet gyújtó turistákra vadászott.

Félmillió dolláros bírság

Bartont vasárnap vették őrizetbe a szövetségi hatóságok. Az erdésznő miután elégette a levelet, azt gondolhatta, hogy a tűz már kialudt - mondták el a nyomozók a CNN-nek. Amikor észrevette, hogy mégsem, gyorsan oltani próbált, azonban a tűz gyorsan terjedt. Barton ezután értesítette a tűzoltókat. A nőt gyújtogatással, szövetségi tulajdon megrongálásával és a nyomozóhatóság félrevezetésével vádolják, amiért tíz év börtönre és akár félmillió dollár - 130 millió forint - pénzbírságra is ítélhetik - írja a CNN.

Félrevezette a nyomozókat

Barton ugyanis kezdetben azt vallotta a nyomozóknak, hogy a tüzet egy őrizetlenül hagyott tábortűz okozta. Ez azonban ellentmondott a törvényszéki szakértők véleményének. Barton ezután elismerte tettét. A tűz később százezer holdnyi területen pusztított, ahonnan 5400 embert kitelepítettek, és még mindig tízezer otthont fenyeget a tűzvész. Az oltási munkákban 2100 tűzoltó vesz részt.

Colorado fele veszélyben

Barton közel húsz éve dolgozik nyaranta az erdészetnél, és tudomásom szerint korábban soha semmilyen problémát nem okozott - nyilatkozta Rick Cables, egy helyi erdész a CNN-nek. Időközben egy újabb tűz is kitört a közép-nyugati államban. A Durango városa melletti erdőtűz jelenleg 23 ezer hold kiterjedésű, eddig 240 házat ürítettek ki a hatóságok. Coloradóban tíznél is több erdőtűz tombol, az állam felére a legmagasabb fokú tűzriadót rendelték el a hatóságok.