Konstantin
12 °C
25 °C

Menekültfolyam a Csalagútban

2001.02.20. 15:47
A Csalagutat üzemeltető cég bejelentette: éjjelente menekültek próbálnak a vasúti alagúton gyalog átkelve Nagy-Britanniába jutni. A cég saját bevallása szerint már nem tud megbirkózni a problémával, és felszólította Londont és Párizst, intézkedjen a forgalmat, a menekültek, valamint az alkalmazottak életét is veszélyeztető gyakorlat leállításáról.
A Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csalagutat üzemeltető Eurotunnel közölte, hogy a társaságnak komoly károkat okoz, hogy éjjelente menekültek próbálnak gyalog Nagy-Britanniába jutni a vasúti alagúton keresztül - közölte a BBC. A társaság arra kéri az érintett kormányokat, hogy tegyenek valamit, mert naponta körülbelül ezer ember gyülekezik Calais-nál, hogy megpróbáljon átszökni.

A cég közleménye szerint a feszültség alatt lévő sínek miatt a menekültek, illetve az őket megállítani próbáló alkalmazottak is életveszélyben vannak. Richard Shirrefs igazgató kijelentette, hogy a kormány segítsége nélkül képtelenek kezelni a problémát. ,,Ha elkapjuk őket, egyszerűen visszafordulnak, és másnap újra próbálkoznak" - mondta.

A Eurotunnel 2000-ben 124 millió fontos veszteséget könyvelt el, míg 1999-ben még 202 millió font nyereségről számolt be. Patrick Ponsolle a társaság elnöke szerint azonban a cég teljesítménye javult, a két eredmény közötti különbség egy 1999-es adósságkonszolidációból fakad.

Az alagút megnyitása óta először volt nagyobb a bevétel, mint amekkora összeget adósságtörlesztésre kellett fordítani. Nőtt az autósoktól beszedett szállítási díj, nőttek a teherszállítási tarifák, és a Csalagútban egyre több kommunikációs kábelt is lefektettek, ami szintén növelte a társaság bevételeit.

Az elnök egyúttal lemondását is bejelentette, mondván, ,,új feladatot vállal új területen". Utóda a helyettese, Charles Mackay lesz.