Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újabb zsaroló tartja rettegésben Csehországot

2003.05.23. 18:37
Prágai robbantásokkal fenyegetődzik két ismeretlen személy, ha a cseh állam nem fizet ki neki 200 millió koronát, csaknem másfél milliárd forintot. Egy másik zsaroló a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy kórházi és más közétkeztetési konyhákat fog ciánnal megmérgezni, ha a cseh állam csütörtökig nem fizet ki neki több millió koronás összeget.
Eva Brozová prágai rendőrségi szóvivő szerint az ismeretlen a belügyi tárcának küldött levélben zsarolta meg az államot.

Ezen a héten ez már a második zsarolási kísérlet. Szerdán egy ismeretlen a belügynek és a Nova kereskedelmi televíziónak küldött e-mailban 50 milliót kért azért, hogy elálljon robbantási szándékától. Brozová leszögezte a rendőrség megtette a szükséges védelmi és biztonsági intézkedéseket.

A cseh média úgy véli, hogy egy újabb rossz és drága viccről van szó, amelyet azonban veszélyessége miatt a rendőrség nem vehet könnyen. A rendőrség figyelemmel kísérte és vizsgálta az eseteket, de eddig egyelőre egyetlen zsaroló sem váltotta be fenyegetését. Mindezek ellenére a hatóságok fokozott biztonsági intézkedései komoly pénzekbe kerülnek az államnak, mutatnak rá Prágában az illetékesek.

Tízmilliót már kisajtoltak a cseh államtól

Múlt héten egy ismeretlen zsaroló azzal fenyegetőzött, hogy kórházi és más közétkeztetési konyhákat fog ciánnal megmérgezni, ha a cseh állam csütörtökig nem fizet ki neki több millió koronás összeget. A zsaroló a prágai Apollinárská utcai kórházban kálium-cianidot tartalmazó üvegcséket helyezett el, majd két esetben is felhívta a rendőrséget, s előadta követeléseit. Állítólag 300 millió koronát követelt, de az összeg nagyságát a hatóságok nem erősítették meg.

A cseh televízió szerint nem kizárt, hogy az ismeretlent a márciusi olmützi eset ösztönözte a zsarolásra. Akkor a rendőrség tízmillió koronát fizetett ki annak a zsarolónak, aki robbantásos merényleteket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az állam nem fizet. Az információt nem erősítették meg hivatalos források, igaz nem is cáfolták. A hír szerint a pénzt egy helikopterről dobták le Morvaország középső részein kisebb tételekben a zsaroló követelményei szerint.