Paulina
20 °C
35 °C

A cseh parlament legalizálhatja a prostitúciót

2003.12.03. 12:59
Prága nem külföldi nyomásra tervezi a prostitúció törvényesítését, hanem azért, hogy megoldja ezt a súlyos társadalmi problémát - állítja a cseh belügyminiszter. A tervek szerint jövő ősszel tárgyalhatja a parlament a prostitúciót legalizáló törvényt.
"Mi ezt a törvényt nem most - amikor a prostitúció miatt egyesek bírálják Csehországot -, hanem már három évvel ezelőtt kezdeményeztük. A törvény tervezete lényegében azóta kész. Elfogadását azonban alapvetően gátolja, hogy Csehszlovákia az ötvenes években aláírta azt a nemzetközi megállapodást, amely tiltja a nyilvánosházak létrehozását és működtetését. Erről azonban már tíz éve vita folyik. Úgy döntöttünk, nem várunk tovább, s a törvényt a parlament elé visszük" - jelentette ki Stanislav Gross abban az interjúban, amelyet a Právo című baloldali-liberális cseh lap közölt szerdán.

Halaszthatatlan lépés

Kifejtette: a kormány a törvény pontosított tervezetét várhatóan a jövő év közepéig elfogadja, majd ősszel a parlament elé kerül. A miniszter reméli, hogy addigra Csehország felmondja a prostitúció legalizálását tiltó nemzetközi megállapodást, s így a törvény elfogadásának nem lesz akadálya.

"A parlament döntését természetesen nehéz előre megjósolni. Miniszterként azonban már nem várhattam tovább a lépéssel. Ezt várják el tőlem azon városok és falvak vezetői, lakossága is, amelyeknek komoly gondjaik vannak a prostitúcióval" - jegyezte meg Gross.

Csak hatósági engedéllyel

A belügyi tárca javaslata szerint, amelyet a sajtó nemrégiben részletesen ismertetett, 2005-től kezdve Csehországban csak nyilvánosházakban és hatósági engedéllyel lehetne űzni a legősibbnek tartott ipart. Az elképzelések szerint mintegy 800 nyilvánosház jönne létre, ahol 10-12 ezer prostituált dolgozna.

A prostitúció űzésére, valamint a nyilvánosház működtetésére feljogosító engedélyeket a helyi hatóságok adnák ki. Pénzügyi szakértők szerint egy-egy nyilvánosház évente mintegy 200 ezer koronát fizetne a működési engedélyért. A nyilvánosházak felszereltségének a három csillagos szállodákéhoz kellene hasonlítania.

Jelentős bevételek

Számítások szerint a prostitúcióból a helyi önkormányzatok országosan legalább 200 millió koronás bevételhez jutnának. Az állam bevétele az adókból szintén jelentős lenne. Petr Pelech, a pénzügyminisztérium adóosztályának vezetője azt állítja, hogy a prostitúció éves forgalma Csehországban meghaladja a hatmilliárd koronát, azaz mintegy 48 milliárd forintot.

A szabályozás szerint csak cseh, valamint az Európai Unió más tagállamainak az állampolgárai kaphatnának működési engedélyt a prostitúció űzésére. Jelenleg több ezer kelet-európai hölgy is űzi ezt a "foglalkozást" engedély nélkül Csehországban. Az összes prostituált számát 15-20 ezerre becsülik.