Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Halálra ítéltek négy ausztrált Indonéziában

2006.09.06. 12:54
Súlyos feszültség várható Indonézia és Ausztrália viszonyában, miután az indonéz Legfelsőbb Bíróság golyó általi halálra ítélt négy ausztrál drogcsempészt. Az ausztrál külügyminiszter máris jelezte, hogy országa kegyelemért fog folyamodni - bár a tapasztalatok szerint ez nem szokta meghatni a drogügyekben brutális szigorral ítélkező délkelet-ázsiai országokat.

Halálbüntetésre súlyosbította a "bali kilencek" néven ismertté vált ausztrál drogcsempészbanda négy tagjának büntetését az indonéz Legfelsőbb Bíróság, jelentette a BBC.

"Semmi sem utalt rá"

A négy, húszas éveiben járó fiatalembert golyó általi halálra ítélte a Legfelsőbb Bíróság. Az elítéltek közül hármat - Tan Duc Than Nguyent, Si Yi Chent és Matthew Normant - első fokon életfogytiglani börtönre ítélték, a nemzetközi tiltakozások hatására ezt másodfokon 20 évre mérsékelték.


Si Yi Chen, Matthew Norman és Tan Duc Than Nguyen

A negyedik halálra ítéltet, Scott Rusht eredetileg életfogytiglani börtönnel sújtották másodfokon. Lee Rush, Scott apja a BBC-nek nyilatkozva teljesen összetört. "Meg vagyok döbbenve. Megrökönyödtem az ítélettől, semmi sem utalt rá, hogy ez történhet" - nyilatkozta.

Kegyelmet kérnek

Ez enyhítés, illetve az életfogytiglani büntetés ellen az ügyészség fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság pedig a megismételt eljárásban a kiszabható legsúlyosabb ítélet mellett döntött. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter közvetlenül az ítélethirdetés után jelezte, hogy az ausztrál kormány kegyelemért fog folyamodni.

A bali kilenceket 2005. áprilisában fogták el, amikor Bali szigetéről 8,3 kilogramm heroint próbáltak Ausztráliába csempészni. A csoport két tagját már februárban halálra ítélték, de ügyükben még folyamatban van a fellebbezés.

Nem finomkodnak

Indonéziában - és általában Délkelet-Ázsiában - nem szokatlanok az ennyire szigorú ítéletek. 2005. májusában egy 28 éves ausztrál nőt 4,1 kilogramm, veszélyességét tekintve a kávéval vetekedő marihuána csempészéséért húsz év börtönre ítélték. 2005. decemberében Szingapúrban akasztották fel a szintén ausztrál állapolgárságú Nguyen Toung Vant, akit három évvel korában 400 gramm heroinnal kaptak el.


Scott Rush

Toung Van ügye súlyos diplomáciai válságot okozott Ausztrália és Szingapúr között. Külön botrányt kavart, hogy a hatóságok nem engedték meg Toung Van anyjának, hogy elbúcsúzzon 25 éves fiától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!