Tizenkilenc évig ült ártatlanul

2003.04.04. 16:49
Nem a most 42 éves Dennis Maher erőszakolta meg azt a három nőt, akiknek terhelő vallomása miatt már 19 évet töltött börtönben ártatlanul. Maher ártatlanságát egy DNS-vizsgálat állapította meg.
19 évig ült börtönben ártatlanul a 42 éves Dennis Maher. A bostoni ügyészség úgy határozott, hogy elejti ellene emelt valamennyi vádat, miután az elvégzett DNS-vizsgálat ártatlanságát bizonyította.

Joghallgatónak köszönheti szabadulását

Mahert 1983-ban három nő megerőszakolásának vádjával ítélték el, miután mindhárman azonosították őt. A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. - Nagy fordulat ez. Arra számítottam, hogy a börtönben fejezem be az életemet, s most megint szabad vagyok - jelentette ki a férfi.

Szabadulását tulajdonképpen annak a joghallgatónak köszönheti, aki 2001-ben Cambridge-ben egy bírósági épület picéjében rábukkant a Maher-esettel kapcsolatos tárgyi bizonyítékokat - köztük az áldozatok ruhadarabjait is - tartalmazó ládára. Ezután sikerült rábírnia a nyomozó hatóságot, hogy végeztessen DNS-vizsgálatot, amely végül is kimutatta, hogy Maher nem követhette el a neki felrótt bűntetteket.

Martha Coakley körzeti ügyész csütörtökön sajnálkozását fejezte ki a téves ítélet fölött. - Nincs mit mondania az embernek, ha valaki olyan balszerencsés, hogy egy nem teljesen tökéletes rendszernek a rossz oldalára kerül - idézte az AP az ügyésznő szavait.