Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kitiltották a dohányosokat a nyilvános helyekről Olaszországban

2005.01.10. 11:27
A dohányzást betiltó intézkedések 2005-ben Olaszországot is elérték. Január 10- től tilos a füstölés minden beltéri nyilvános helyen.
Hétfőtől az olaszoknak tilos beltéri nyilvános helyeken dohányozniuk, a tilalom minden étteremre, bárra, klubra is vonatkozik. Az olasz lakosság közel harmada dohányzik, azonban hétfőtől szenvedélyüknek csak otthonukban, vagy kültéri helyeken hódolhatnak.

A vendéglátóhelyek 2000 eurós (közel 500 ezer forint) bírsággal nézhetnek szembe, ha nem biztosítják vendégeiknek a füstmentes környezetet, az új szabályt megszegő dohányosok büntetése 275 euró (68 ezer forint) lehet.

Boszorkányüldözés

"Ez egy igazi boszorkányüldözés, ahol a boszorkány nem a cigaretta, hanem maga a vendéglős" - nyilatkozta a Reutersnek Edi Sommariva, egy 240 ezer éttermet és bárt működtető olasz étteremlánc elnöke. Az olasz egészségügyi miniszter szerint az új törvény a passzív dohányzás veszélyei ellen nagyon hatásos. A minisztérium már korábban megindított egy dohányzás elleni kampányt, mely különösen a nőket célozta meg. "A dohányzás nem szexi" - hirdette plakátjuk.

#alt#

A már 2002-ben megszavazott törvényért még kormánykörökben sem volt mindenki oda, ezért nem január elsején, csak tizedikén lépett életbe az új szabályozás.