Árpád
-2 °C
4 °C

Aranylövések Budapesten

2000.04.03. 19:36
Budapesten az utóbbi hetekben öt huszonéves adott be magának aranylövést. Mindez azért történt, mert a szokásosnál nagyobb hatóanyag-tartalmú heroin jelent meg a drogpiacon.
Ha új arcok - újabb ukránok, törökök vagy albánok - jelennek meg a keménydrog-piacon, sokkal nagyobb kábítószer-tartalmú anyaggal indítanak. Szakkörökben ezt úgy hívják, beetetés - mondta dr. Csernus Imre, az Országos Pszichiátriai Intézet addiktológusa. Nyilván, ha kezdetben jó minőségű drogot ad a díler, odaszoknak a függők. Később az árus bármire hivatkozhat - nem jött a szállítmány, a következő jobb lesz -, a masszív megvonási tünetekkel érkező vevő nem fog válogatni.

Háttér

A heroin (Szleng: OP, M, hercsi, hernyó, nyalcsi, barna) félig szintetizált diacetil-morfin. A morfin az ópiát-származékok közé tartozik. Az ópium a máknövény (papaver somniferum) tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. A fehér színû, folyékony tejnedv a levegõ hatására megbarnul. Az ópiummákot Magyarországon csak a gyógyszergyári mákföldeken lehet megtalálni, de az étkezési máknak is magas az ópiumtartalma. Az ópiumot savan-hidriddel kezelik majd desztillálják. Eleve nem steril körülmények között állítják elő, és mire eljut a fogyasztóhoz gyakran négyszer-ötször is "beütik" (hígítják).

Az opiátok rendkívül erõs fizikai és pszichés függõséget okoznak.

A heroin-használat következménye lehet:
túladagolás: szívmûködési és légzési zavarok
általános leromlott testi állapot, vitamin- és kalciumhiány
gyomor- és bélmûködési zavarok
májfunkciók csökkenése
intravénás használat során: vérmérgezés, vénagyulladás

Budapesten többféle kábítószer-elosztó és terjesztő-vonal létezik - folytatta az orvos. Az utcai kiszerelésű drogok több közvetítőn keresztül terjednek. Az utcai heroin-pakkban a hatóanyag-tartalom általában 0.2 -0.3 gramm. Egy pakk elméletileg fél gramm, valójában 0.4-0.6 gramm, a többi cukor, fal, kakaó, Algopyrin vagy homok. Az ára 3000-3500 forint.

Lakásokban lehet kapni kimért adagokat is ezek valóban egy grammnak felelnek meg. Terjesztés: motoros futárral. A megrendelők nagy tisztaságú anyaghoz jutnak - a korrekt gramm nyolc-tízezer forint a vonaltól függően. Rögben nyolc-tíz grammos heroin-adagokat árusítanak, de nem ritkák a kiskereskedelemben a fél-egykilós üzletek sem.

Miközben Angliában drogtörvény enyhítését sürgetik, Orbán Viktor a De Jure című magyar jogi szaklapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hgoy a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása érdekében a legradikálisabb büntetőjogi eszközöktől sem szabad elzárkózni. A kormány szabályozási elképzelései szerinte figyelembe veszik a probléma szociális, egészségügyi és nevelési vonatkozásait, de a drogok ügyét a miniszterelnök büntetőjogi kérdésnek látja.

A kormányfő az Egyesült Államok drogpolitikájára hivatkozott, és erre utalva leszögezte: "Minden kábítószer-fogyasztó egyben potenciális drogkereskedő is, ennek a világnak ez a természete." A kábítószer-fogyasztók emberi jogainak tiszteletben tartása szerinte nem áll ellentétben az előző kijelentéssel. Orbán Viktor az új Btk. megalkotását nevezte a legfontosabbnak azon jogszabályok közül, amelyeket a koalíció a parlamenti ciklus végéig el kíván fogadtatni az Országgyűléssel. Juhász Gábor, a parlament kábítószerügyi albizottságának szocialista alelnöke lapunknak leszögezte: csődöt mondott a kormány szigorú büntetőpolitikája. A nemzetközi felmérések egyébként nem azt bizonyítják, hogy a kábítószer-fogyasztást legszigorúbban szankcionáló országok kevésbé lennének fertőzöttek.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a márciusban egyéves, szigorúbb drogtörvény azt eredményezte, hogy előzetes letartóztatásba helyezhetenk bárkit egy szál marijuánás cigarettáért, míg a függő büntetést kiválthatja ,,eltereléssel", azaz kezeléssel. Az alkotmányellenes helyzet most megváltozni látszik: felfüggeszthetik a tavaly március előtt lebukott alkalmi drogfogyasztók ellen indult eljárást is, ha az illető vállalja a folyamatos gyógykezelést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?