Aranylövések Budapesten

2000.04.03. 19:36
Budapesten az utóbbi hetekben öt huszonéves adott be magának aranylövést. Mindez azért történt, mert a szokásosnál nagyobb hatóanyag-tartalmú heroin jelent meg a drogpiacon.
Ha új arcok - újabb ukránok, törökök vagy albánok - jelennek meg a keménydrog-piacon, sokkal nagyobb kábítószer-tartalmú anyaggal indítanak. Szakkörökben ezt úgy hívják, beetetés - mondta dr. Csernus Imre, az Országos Pszichiátriai Intézet addiktológusa. Nyilván, ha kezdetben jó minőségű drogot ad a díler, odaszoknak a függők. Később az árus bármire hivatkozhat - nem jött a szállítmány, a következő jobb lesz -, a masszív megvonási tünetekkel érkező vevő nem fog válogatni.

Háttér

A heroin (Szleng: OP, M, hercsi, hernyó, nyalcsi, barna) félig szintetizált diacetil-morfin. A morfin az ópiát-származékok közé tartozik. Az ópium a máknövény (papaver somniferum) tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. A fehér színû, folyékony tejnedv a levegõ hatására megbarnul. Az ópiummákot Magyarországon csak a gyógyszergyári mákföldeken lehet megtalálni, de az étkezési máknak is magas az ópiumtartalma. Az ópiumot savan-hidriddel kezelik majd desztillálják. Eleve nem steril körülmények között állítják elő, és mire eljut a fogyasztóhoz gyakran négyszer-ötször is "beütik" (hígítják).

Az opiátok rendkívül erõs fizikai és pszichés függõséget okoznak.

A heroin-használat következménye lehet:
túladagolás: szívmûködési és légzési zavarok
általános leromlott testi állapot, vitamin- és kalciumhiány
gyomor- és bélmûködési zavarok
májfunkciók csökkenése
intravénás használat során: vérmérgezés, vénagyulladás

Budapesten többféle kábítószer-elosztó és terjesztő-vonal létezik - folytatta az orvos. Az utcai kiszerelésű drogok több közvetítőn keresztül terjednek. Az utcai heroin-pakkban a hatóanyag-tartalom általában 0.2 -0.3 gramm. Egy pakk elméletileg fél gramm, valójában 0.4-0.6 gramm, a többi cukor, fal, kakaó, Algopyrin vagy homok. Az ára 3000-3500 forint.

Lakásokban lehet kapni kimért adagokat is ezek valóban egy grammnak felelnek meg. Terjesztés: motoros futárral. A megrendelők nagy tisztaságú anyaghoz jutnak - a korrekt gramm nyolc-tízezer forint a vonaltól függően. Rögben nyolc-tíz grammos heroin-adagokat árusítanak, de nem ritkák a kiskereskedelemben a fél-egykilós üzletek sem.

Miközben Angliában drogtörvény enyhítését sürgetik, Orbán Viktor a De Jure című magyar jogi szaklapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hgoy a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása érdekében a legradikálisabb büntetőjogi eszközöktől sem szabad elzárkózni. A kormány szabályozási elképzelései szerinte figyelembe veszik a probléma szociális, egészségügyi és nevelési vonatkozásait, de a drogok ügyét a miniszterelnök büntetőjogi kérdésnek látja.

A kormányfő az Egyesült Államok drogpolitikájára hivatkozott, és erre utalva leszögezte: "Minden kábítószer-fogyasztó egyben potenciális drogkereskedő is, ennek a világnak ez a természete." A kábítószer-fogyasztók emberi jogainak tiszteletben tartása szerinte nem áll ellentétben az előző kijelentéssel. Orbán Viktor az új Btk. megalkotását nevezte a legfontosabbnak azon jogszabályok közül, amelyeket a koalíció a parlamenti ciklus végéig el kíván fogadtatni az Országgyűléssel. Juhász Gábor, a parlament kábítószerügyi albizottságának szocialista alelnöke lapunknak leszögezte: csődöt mondott a kormány szigorú büntetőpolitikája. A nemzetközi felmérések egyébként nem azt bizonyítják, hogy a kábítószer-fogyasztást legszigorúbban szankcionáló országok kevésbé lennének fertőzöttek.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a márciusban egyéves, szigorúbb drogtörvény azt eredményezte, hogy előzetes letartóztatásba helyezhetenk bárkit egy szál marijuánás cigarettáért, míg a függő büntetést kiválthatja ,,eltereléssel", azaz kezeléssel. Az alkotmányellenes helyzet most megváltozni látszik: felfüggeszthetik a tavaly március előtt lebukott alkalmi drogfogyasztók ellen indult eljárást is, ha az illető vállalja a folyamatos gyógykezelést.