11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Börtönbe megy a Drazsé Szemek kiadója

2008.01.28. 13:13
Két és fél év fogházra ítélte a bíróság Draskovits Lászlót, a szombathelyi Drazsé Szemek című bulvárlap kiadóját, akit hat rendbeli zsarolással és szintén több rendbeli nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolt az ügyészség. Az újságíró politikusokat, sportolókat zsarolt. Azért kért tőlük pénzt, hogy a lapban ne jelentesse meg, vagy abbahagyja a róluk szóló cikksorozatot.

Folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélte a Zala Megyei Bíróság Draskovits Lászlót, a szombathelyi Drazsé Szemek című bulvárlap kiadóját, közölte hétfőn Beznicza Árpád, a megyei bíróság szóvivője.

A megyei bíróság a Zalaegerszegi Városi Bíróság által szeptemberben első fokon kiszabott 3 év szabadságvesztést enyhítette, a büntetés letöltését pedig börtön helyett a vádlott megromlott egészségi állapotára tekintettel fogházban rendelte el.

Draskovits Lászlót hat rendbeli zsarolással és szintén több rendbeli nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolta az ügyészség. A Drazsé Szemek főszerkesztőjét, majd kiadóját korábban a bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt eltiltotta az újságírástól, több ízben pénzbírsággal sújtotta, három eset miatt pedig próbára bocsátotta, amelynek még az elsőfokú ítélet kihirdetésekor is hatálya alatt állt.

Draskovits Lászlót még 2006 júliusában vette őrizetbe a rendőrség egy kommandós akcióban, miután egy ismert sportolótól a vád szerint zsarolási pénzt vett át. Úgy tudjuk, a rendőröket akkor Pars Krisztián kalapácsvető kereste meg azzal, hogy a Drazsé Szemek újságíró tulajdonosa többszöri korábbi zsarolási kísérlete után most újból pénzt kért tőle azért, hogy lapjában ne teregesse ki állítólagos ügyeit. Állítólag a rendőrség korábban is próbálkozott hasonló akciókkal, de többször is meghiúsult a tettenérés.

A lapkiadó végül kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A férfi a büntetőeljárás alatt végig tagadta bűnösségét, azzal védekezett, csupán szponzori támogatást kért és kapott a sértettektől, akik között helyi vállalkozók, sportolók és politikusok is voltak.

Az ügyészség viszont bizonyítottnak látta, hogy a vádlott elkövette a zsarolást, a lapjában megjelentetett írások, melyek szavai szerint esetenként légből kapottak voltak, más esetekben pedig féligazságokat tartalmaztak, valós félelmeket keltettek a sértettekben, akik fizettek azért, hogy ne kerüljenek be a lapba, illetve azért, hogy a róluk szóló cikksorozatok abbamaradjanak.

A másodfokú bíróság nagy nyomatékkal értékelte enyhítő körülményként a vádlott cselekményei egy részében a jelentős időmúlást és vádlott megromlott, orvosilag igazolt egészségi állapotát. Ezért a kiszabott szabadságvesztést fogház fokozatban rendelte végrehajtani.

  • Hírek
  • Bankszámla