Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Hatalmas dugó a Klaus-delegáció miatt

2003.10.09. 10:18
Egy útlezárás teljesen megbénította a forgalmat csütörtökön reggel a fővárosban az Erzsébet híd környékén. Az utakat a cseh elnök delegációja miatt zárták le, ami viszont késve indult, így 8 és 9 között kaotikus állapotok alakultak ki a belvárosban.

Az Index információi szerint a 17 autóból és több kísérő rendőri járműből álló konvoj néhány perccel 9 óra előtt haladt át a hídon. A Béla király út felől érkező delegáció útját felvezető autók és legalább öt rendőrmotoros segítette. A Stromfeld Aurél utcában egyikük a túloldali sávban haladva leszorította és megállásra kényszerítette a szembejövőket.

Az események előtt közel egy órával lezárták az Erzsébet hidat, és emiatt a budai hídfő alatt, a forgalmas Hegyalja és Alkotás utakon teljesen leállt a forgalom. A dugó gyorsan átterjedt a környező utcákra is. A hídblokád, a Gellért téri és a Villányi úti csőtörések emlékét idéző dugóból az autósok a hegyi utakon át próbáltak menekülni.

Zöld mellények

A Hegyalja út felső szakaszán, a Jagelló úton hosszú kocsisor várakozott. A záróvonalon és buszsávon át visszaforduló autókat a túloldalon zöld mellényes rendőrök emelték ki a sorból.

A BAH csomópont környékén a jelzőlámpák sárgán villogtak. Egy helyben állt a sor a benzinkút mögötti kis utcában is. A felüljáró alatt rendőrök irányították a forgalmat. A felüljáróra nem lehetett felhajtani, de az ellenkező irányból, alighanem a Mészáros utca felől szállingóztak autók.

A rádiók rosszul tudták

A kereskedelmi rádiók már háromnegyed 9-kor úgy tudták, hogy elhaladt a delegáció, és el lehet indulni a kérdéses irányba, hiszen már felszabadult az útvonal.

A BAH csomópont forgalmát irányító motoros rendőröket viszont ez nem hatotta meg, megvárták a késve induló konvojt, és csak 5 perccel 9 óra után engedték át az autósokat.

Információink szerint a Václav Klaus cseh köztársaság elnököt Kecskemétre kísérő konvoj miatt zárták le a forgalmat.