György
16 °C
24 °C

'Dutroux profi volt'

2004.03.04. 17:41
Beszámolt Marc Dutroux módszereiről is a belgiumi pedofilper egyik csütörtökön meghallgatott tanúja. A Dutroux-t 1996-ban elfogó vizsgálóbíró tanúvallomása szerint a vádlott módszerei "elborzasztóan professzionálisak" voltak.
Marc Dutroux olyan ember, aki mindenre gondol, s módszerei "elborzasztóan professzionálisak" voltak - így nyilatkozott a Belgiumban hat lány elrablása, megerőszakolása, s közülük négy halála miatt perbe fogott pedofilról elfogója, Jean-Marc Connerotte vizsgálóbíró a Dutroux-per csütörtöki napján.

Professzionalizmus

Connerotte valóságos hősnek számít Belgiumban: 1996 nyarán neki hat nap alatt sikerült felgöngyölítenie Dutroux legutolsó gyerekrablási ügyét, s őrizetbe venni a férfit, miközben elődei Dutroux öt korábbi gyerekrablásánál hónapokon át hiába nyomoztak. A vizsgálóbíró az általa elért gyors eredményt annak tulajdonította, hogy egy szemtanú az utolsó gyerekrablásnál (a 14 éves Laetitia Delhez elhurcolásakor) megjegyezte egy gyanús kocsi rendszámának három betűjét, s ennek nyomán eljutottak Dutroux-hoz. A férfi hiába tagadta eleinte bűnösségét, a vizsgálóbíró Dutroux előélete alapján - már 1989-ben lányok megerőszakolása és más bűncselekmények miatt 13 év börtönre ítélték - minden bizonyíték nélkül is meg volt győződve a férfi bűnösségéről, s kitartott: egészen addig, míg két nappal őrizetbe vétele után Dutroux megtört és elvezette a nyomozókat Laetitiához, valamint a majdnem három hónappal korábban elrabolt, 12 éves Sabine-hoz.

Connerotte azzal indokolta Dutroux "professzionalizmusáról" mondott véleményét, hogy a nyomozók hiába kutatták át többször is a férfi házát, nem találták meg a rejtekhelyet, ahol a két lányt őrizte. Dutroux még egy szellőztető rendszert is kiépített, hogy a szagok a titkos zárkából egy kéményen keresztül eltávozzanak, így a rendőrkutyák sem tudták kiszagolni a gyerekek jelenlétét - mondta. Egyébként Dutroux manipulációinak hatásosságát mutatta, hogy amikor végül elvezette a nyomozókat a háza pincéjében kiépített rejtekhelyhez, s kinyitotta annak kapuját, a két lány először nem mert előjönni: azt hitték, hogy annak a "bandának" a tagjai találtak rájuk, akiktől a férfi saját állítása szerint "védelmezte" őket. Amikor pedig mégis kijöttek, köszönetet mondtak elrablójuknak.

"Nagyobb családra vágyott"

Dutroux annak idején azt mondta az őt kihallgató nyomozóknak, hogy Sabine-t azért vitte magához, mert nagyobb családra vágyott - Laetitiát pedig azért hozta a házba, hogy Sabine-nak legyen társasága. Most szerdán, a bíróság előtt tett vallomásában mindehhez hozzátette, hogy mindezt egyik vádlott-társa, Michel Nihoul parancsára tette - aki viszont ezt hevesen cáfolta.

Connerotte egyébként nem sokáig maradt a Dutroux-ügy nyomozásának legfőbb irányítója: elkövette azt a hibát, hogy 1996 októberében elfogadta Laetitia családjának meghívását egy közös vacsorára, s emiatt - elfogultságra hivatkozva - elvették tőle az ügyet. Felmentése hatalmas felháborodást keltett Belgiumban, s döntő szerepe volt abban, hogy hat nap múlva Brüsszelben óriási tömeg, több mint 300 ezer ember tüntetett részben Dutroux, részben viszont a nyomozás és az igazságszolgáltatás hibái ellen.