Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zavarja a váltóműszakosokat a reggel hatos harangzúgás

2006.07.19. 14:53
Lakótelepre nem érdemes templomot építeni, mert a napi munkarutin és a liturgia olykor üti egymást. Legalábbis Dunaújvárosban a váltóműszakos dolgozók aláírásgyűjtést kezdtek a reggel hatos harangzúgás ellen.

"Az együttélés szabályai mindenkire vonatkoznak" - állapította meg az Indexnek Kálmán András dunaújvárosi polgármester, miután a helyi római katolikus templomban beszerzett új harangok fülsüketítő zaja ellen hetekkel ezelőtt polgári mozgalmat és aláírásgyűjtési akciót indítottak a lakók.

De ne szaladjunk annyira előre. A Dunaújvárosi plébánia története a rendszerváltásra nyúlik vissza, akkor kezdték el a tízemeletes panellakások között, az azokkal egy magasságú templomot építeni. A tervezés, beruházás elhúzódott, de öt éve miséket is tartanak a római katolikus templom falai között.

Nemrégiben az egyházközösség harangokat vásárolt, amit a környéken élők már nem toleráltak. A harangozást először a helyi sajtón keresztül támadták a környéken élők, aztán kisebb csoportjuk arra akarta rávenni Nagy Mihány plébánost, hogy legalább a reggeli hatórási imára hívó harangozást szüntessék meg. Sokuk ugyanis váltóműszakban dolgozik, és amikor a harang megszólal, ők éppen aludni szeretnének.

Az egyeztetés eredménytelen volt, a legkitartóbbak azonban nem adták fel, és aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd az ívet - rajta néhány tucat névvel - eljutatták az önkormányzathoz. A hivatal első reakciója megegyezett a spontán csoportéval, és egy találkozón azt kérték a plébánostól, a reggeli harangozást szüntessék meg. Nagy Mihány azonban a szabad vallásgyakorlásra, és a harang a liturgiában betöltött szerepére hivatkozva ellenállt a kérésnek.

Ezután a jegyző bekérette az építkezés iratait, amiből kiderült, hogy az egyházkerület nem végeztetett zajszintmérést, és így nem is rendelkezik engedéllyel. Az önkormányzat viszont bemérte, és megállapította, hogy a zajérték nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. A jegyző a napokban felszólította az egyházat, hogy pótolják a kérelmet. Erre egy hónapjuk van. A történet azonban itt még nem érhet véget.

Ombudsman a reggeli harangzúgásért
A "harangozás szabadsága" a vallásszabadság része, a harangozás jogát éppúgy köteles mindenki tiszteletben tartani, gyakorlását tűrni, mint ahogyan a vallásgyakorlás jogának összes többi részjogosítványát is - állapította meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A polgármester szerint arról van szó, hogy a város nem szokott hozzá a harangzúgáshoz. "Új jelenség" - mondta. Két hónappal ezelőtt ombudsmani állásfoglalás született arról, hogy a szabad vallásgyakorlás erősebb alkotmányos jog, mint amit a polgármester " a pihenéshez való jogként" aposztrofált.

A történet ezen a pontján hangzik el Kálmán András szájából az első mondat, és hozzátette, hogy a "zaj olyan, mint a füst", azaz ugyanolyan környezetkárosító lehet mindkettő. A polgármester biztos abban, hogy a történetnek nem az lesz a vége, hogy hogy a "reggel hatos harangozást betiltják", de szerinte az egyháznak valahogy tompítania kell, le kell árnyékolnia a zúgást. "De hogy a környéken élők azután elégedettek lesznek-e, azt nem tudom" - mondta.

Hogy a katolikus templom mit tesz a zaj csökkentésére, nem tudtuk meg, mert Nagy Mihályt nem értük el, üzenetet hagytunk neki, de nem hívta vissza szerkesztőségünket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!